Protesti Estonije i Litvanije zbog ruskih aviona

Dvije baltičke države navele kako su ruski vojni avioni povrijedili njihov zračni prostor; Moskva negira incident.

Moskva je navela kako su avioni izveli rutinski let iznad međunarodnih voda Baltičkog mora (EPA - Ilustracija)
Moskva je navela kako su avioni izveli rutinski let iznad međunarodnih voda Baltičkog mora (EPA - Ilustracija)

Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije i vojska Estonije saopćili su kako su ruski vojni avioni povrijedili zračni prostor te dvije baltičke države.

Litvansko Ministarstvo je navelo kako je uputilo diplomatsku notu ruskoj ambasadi u državi zbog navodnog upada ruskih vojnih aviona u njen zračni prostor.

Kako se navodi u saopćenju, Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije je 16. juna pozvalo predstavnika ruske ambasade da bi izrazilo protest zbog povrede zračnog prostora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Diplomatska nota za ambasadora

Prema navodima Ministarstva, dva ruska vojna aviona su povrijedila zračni prostor Litvanije iznad njenih teritorijalnih voda u Baltičkom moru.

Ruska ambasada u Villniusu je potvrdila da je njen diplomata pozvan u litvansko Ministarstvo vanjskih poslova i da mu je uručena diplomatska nota.

I Estonija je saopćila kako su dva ruska borbena aviona povrijedila njen zračni prostor, što je, kako tvrde, četvrti takav incident tokom ove godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Dva ruska lovca Suhoj Su-35 ušla su u zračni prostor Estonije u blizini Hiume, baltičkog otoka koji pripada Estoniji, i u utorak ujutro tu proveli manje od jednog minuta, navodi se u saopćenju estonske vojske.

Dodaje se da odašiljači u ruskim avionima nisu bili uključeni, nisu podnijeli plan leta i nije postojala dvosmjerna radiokomunikacija s estonskom službom zračnog saobraćaja.

Moskva negirala upad aviona

Otpravnik poslova ruske ambasade pozvan je u estonsko Ministarstvo vanjskih poslova, gdje mu je uručena nota o incidentu.

Moskva je negirala upad u zračni prostor i navela kako su avioni u utorak izveli rutinski let iznad međunarodnih voda Baltičkog mora.

Let se odvijao strogo u skladu sa zadatom rutom, tokom leta avioni nisu skretali sa rute, što potvrđuju podaci o zračnoj situaciji, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO