Preminuo Kenneth Kaunda, prvi predsjednik Zambije

Zemlju je predvodio 27 godina, zagovarao je borbu protiv apartheida i HIV-a u Africi te je smatran jednim od posljednjih živućih boraca protiv kolonijalizma. 

Kenneth Kaunda je Zambiju predvodio skoro tri desetljeća (EPA)

Kenneth Kaunda, prvi zambijski predsjednik, koji je svoju zemlju predvodio 27 godina i koji je zagovarao borbu protiv apartheida i HIV-a u Africi, umro je u 97. godini.

“KK”, kako su ga popularno zvali, liječio se od upale pluća u medicinskom centru Maina Soko, vojnoj bolnici u Lusaki.

Nije bio zaražen korona virusom, prenosi BBC.

Vijesti o Kaundinoj smrti objavio je njegov sin Kambarage, na Facebook stranici preminulog predsjednika, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Raskid s evropskim kolonizatorima

Pedesetih godina prošlog stoljeća  Kaunda je bio ključna figura pokreta za nezavisnost tadašnje Sjeverne Rodezije od Velike Britanije.

Postao je predsjednik nezavisne Zambije nakon proglašenja nezavisnosti zemlje 1964. godine.

Kao čelnik prve zemlje u regiji koja je raskinula s evropskim kolonizatorima, Kaunda je poduzimao napore da povuče i druge bivše kolonije u smjeru kojim je krenula Zambija.

Kao čelnik Ujedinjene stranke nacionalne nezavisnosti (UNIP), koja je naginjala lijevo, Kaunda je predvodio državu kroz desetljeće jednostranačkog sistema.

Sin svećenika i učitelj, Kaundu je smatran jednim od posljednjih živućih afričkih boraca protiv kolonijalizma.

Humanitarni rad za djecu

Uspostavom jednostranačkog režima, ekonomskom stagnacijom i raširenom korupcijom, razvio se otpor njegovoj politici.

Poražen je na višestranačkim izborima 1991. godine.

Nakon što se povukao iz politike, aktivirao se u humanitarnom radu kroz fondaciju za djecu, organizaciju koja se bavi AIDS-om.

Javno je obznanio da je jedan od njegovih sinova umro od te bolesti.

Izvor: Agencije

Povezane

U Zambiji je zahvaljujući pametnim telefonima porastao i postotak stanovništva koji ima pristup internetu. To je napravilo pravu malu revoluciju u lokalnoj ekonomiji zemlje koja je nekada smatrana za najsiromašniju na svijetu.

Published On 05 Jul 2013

Sata umro u 77. godini u utorak navečer u londonskoj bolnici ‘King Edward VII’, gdje se liječio od bolesti nepoznate javnosti.

Published On 29 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO