Novi glavni tužitelj ICC-a obećava ‘jače slučajeve’

Karim Khan u srijedu je preuzeo poziciju glavnog tužitelja pri Međunarodnom krivičnom sudu.

Khan (51) je položio zakletvu da će devetogodišnji mandat provesti u časnom i nepristranom radu (Reuters)

Britanski pravnik Karim Khan preuzeo je poziciju glavnog tužitelja pri Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i najavio kako će unaprijediti bilans ureda tako što će samo najjače slučajeve slati na suđenje, prenose agencije.

Khan, koji je tek treća osoba na ovoj poziciji, suočava se sa brojnim izazovima u vrijeme žestokog političkog pritiska na stalni svjetski tribunal za ratne zločine. Na ovoj poziciji naslijedio je Fatou Bensoudu iz Gambije čiji je devetogodišnji mandat okončan u utorak.

Ovaj sud vodi veći broj osjetljivih slučajeva, uključujući one na okupiranim palestinskim teritorijama i Afganistanu, a članovi tužiteljevog ureda su lično bili mete sankcija SAD-a dok je Donald Trump bio predsjednik.

Dok je on bio predsjednik, Washington se protivio namjeri Bensoude da se istraže ratni zločini u Afganistanu, uključujući i one američkih trupa, kao i navodne zločine koje su na palestinskim teritorijama počinile izraelske trupe, Palestinci i druge oružane grupe.

Sankcije su sada ukinute, ali protivljenje SAD-a i Izraela sudu i dalje je na snazi.

Mali broj presuda

Khan (51) je položio zakletvu da će devetogodišnji mandat provesti u časnom i nepristranom radu. Kazao je kako će jedan od glavnih zadataka biti unaprijeđenje rada tužiteljevog ureda.

Također je naveo kako će pokušati doći do nacija koje nisu članice suda i pokušati održavati suđenja u državama gdje su zločini počinjeni. Svjetske sile SAD, Rusija i Kina nisu članice ICC-a i ne priznaju njegovu jurizdikciju.

Od početka rada, ICC je osudio pet ljudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, a svi su pripadnici afričkih paravojnih snaga iz Demokratske Republike Kongo, Malija i Ugande. Kazne se kreću od devet do 30 godina zatvora.

Tužitelji su odustali ili izgubili u najmanje tri posljednja već slučaja ili nisu sakupili dovoljno dokaza za druge procese da dođu do suda. Trenutno se ICC nosi sa 14 velikih istraga i osam preliminarnih provjera, a Khan je naslijedido i istrage koje su otvorene u Mijanmaru, Filipinima i Ukrajini.

Izvor: Agencije

Povezane

Američka potpredsjednica i izraelski premijer razgovarali su o istrazi Međunarodnog krivičnog suda mogućih ratnih zločina na okupiranim palestinskim teritorijama.

Published On 05 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO