Navaljni ironično na Putinove optužbe o napuštanju Rusije

Ruski predsjednik je istakao da je opozicionar ‘dobio ono što je zaslužio kada je osuđen na zatvorsku kaznu’ i da se ‘namjerno vratio u Rusiju da bi bio uhapšen’.

Aleksej Navaljni je najistaknutiji politički protivnik Vladimira Putina (EPA)

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, podsmjehnuo se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zato što ga je optužio da je svjesno prekršio zakon kada je prošle godine evakuiran iz Rusije dok je bio u komi.

“Morao se prijaviti vlastima kao neko ko je dva puta osuđivan na uslovnu kaznu zatvora. Potpuno svjestan šta radi, i to želim naglasiti, i zanemarujući zakonske uslove, taj gospodin [Navaljni] je otišao u inostranstvo da se liječi”, rekao je Putin novinarima nakon samita s američkim predsednikom Joeom Bidenom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Ruski predsjednik je istakao da je Navaljni “dobio ono što je zaslužio kada je osuđen na zatvorsku kaznu” i da se “namjerno vratio u Rusiju da bi bio uhapšen”.

Opozicioni lider je u objavi na Instagramu, koju je postavio preko advokata, naveo da je sam Putin, na zahtjev njemačke vlade, odobrio njegovu evakuaciju.

Zatim se podsmjehnuo ideji da je “svjesno” otišao u inostranstvo, a objavio je i fotografiju kako ga na nosilima prebacuju u avion.

Najistaknutiji Putinov protivnik

“Putin se znoji i ima užasnu glavobolju ako ne laže, naprimjer da ‘plate u Rusiji rastu, da neće biti obavezne vakcinacije u Rusiji i da je Navaljni svjesno otišao u inostranstvo'”, navodi se u objavi Navaljnog, prenosi VoA.

Navaljni je najistaknutiji Putinov politički protivnik.

Uhapšen je u januaru, kada je doputovao u Moskvu iz Njemačke, gdje se liječio pošto je, kako tvrde eksperti, otrovan nervnim agensom novičok.

Navaljni tvrdi da su ruski agenti taj otrov stavili na njegov donji veš, što Kremlj poriče.

U Moskvi je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne u Rusiji 2014. godine, na koju je osuđen zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Američki predsjednik je, na pitanje šta će se dogoditi ako Navaljni umre u zatvoru, rekao da je “jasno stavio do znanja Putinu da će posljedice biti veoma štetne po Rusiju”, podsjeća VoA.

Izvor: Agencije

Povezane

Kritičar Kremlja vraćen je u prvobitnu popravnu ustanovu, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu, nakon što se oporavio od štrajka glađu u bolničkom odjeljenju druge zatvorske jedinice.

Published On 07 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO