Kina: Shenzhou-12 se uspješno povezao sa svemirskom stanicom

Letjelica je nosila trojicu astronauta do svemirske stanice koja je još uvijek u izgradnji, a bit će to i najduži boravak bilo kojeg kineskog državljanina u niskoj Zemljinoj orbiti.

Državni mediji u Kini izvijestili su da se letjelica Shenzhou-12 sa tročlanom posadom uspješno povezala sa novom svemirskom stanicom na početku svoje tromjesečne misije.

Navodi se da se Shenzhou-12 povezao sa modulom svemirske stanice Tianhea otprilike šest sati nakon današnjeg polijetanja, prenosi AP.

Planirano je da posada tokom svoje misije izvrši potrebna ispitivanja, testira opremu, sprovede održavanje i pripremi stanicu za prijem dva laboratorijska modula sledeće godine.

Uspješno lansirana letjelica

Kina je u u četvrtak ujutro upješno lansirala letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou-12 prema svojoj svemirskoj postaji u izgradnji, javljaju kineski mediji, prenosi Hina.

Letjelica je nosila trojicu astronauta do dijela svemirske stanice koja je još uvijek u izgradnji, a bit će to i najduži boravak bilo kojeg kineskog državljanina u niskoj Zemljinoj orbiti.

Raketa “Dugi marš 2F” koja je prevozila Shenzhou-12 ili “Božanski brod”, krenula je prema modulu svemirske stanice Tianhe iz  lansirnog centra Jiuquan u sjeverozapadnoj provinciji Gansu.

Četiri misije sa ljudskom posadom

Shenzhou-12 je treća od 11 misija – od kojih će četiri biti ljudskom posadom – potrebne za dovršetak prve kineske svemirske stanice, čija je izgradnja započela u aprilu lansiranjem Tianhea, prvog i najvećeg od tri modula.

Astronauti Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) trebali bi raditi i boraviti tri mjeseca u Tianheu, koji izgleda poput cilindra malo većeg od gradskog autobusa.

Izvor: Agencije

Povezane

Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin objavio je kako je započela izgradnja prvog modula nove stanice, nakon što su dužnosnici upozorili da Rusija razmatra odlazak s ISS-a.

20 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO