Izvještaj: Porast sukoba u svijetu nakon izbijanja pandemije

Izvještaj, koji procjenjuje stanje 2020., pokazuje da su se sukobi širom svijeta povećali deveti put u 12 godina.

Sveukupno Globalni indeks mira zabilježio je više od 500 nasilnih događaja povezanih s pandemijom između januara 2020. i aprila ove godine (EPA)
Sveukupno Globalni indeks mira zabilježio je više od 500 nasilnih događaja povezanih s pandemijom između januara 2020. i aprila ove godine (EPA)

Razina sukoba u svijetu povećala se od izbijanja pandemije, prema godišnjem Globalnom indeksu mira, koji je u četvrtak objavio Institut za ekonomiju i mir, prenosi Hina.

Izvještaj, koji procjenjuje stanje 2020, pokazuje da su se sukobi širom svijeta povećali deveti put u 12 godina.

Osnivač Instituta Steve Killelea rekao je da je za to krivac pandemija.

Premda se sveukupna razina sukoba i terorizam smanjila 2020, politička nestabilnost i nasilni prosvjedi su se povećali, rekao je Killelea.

On je kazao da će ekonomski utjecaj pandemije stvarati daljnje nesigurnosti, pogotovo u zemljama koje su se već borile prije pandemije.

Više od 500 nasilnih događaja

Oporavak će vjerojatno biti vrlo nejednak, što bi moglo uzrokovati daljnje produbljivanje pukotina.

Sveukupno Globalni indeks mira zabilježio je više od 500 nasilnih događaja povezanih s pandemijom između januara 2020. i aprila ove godine.

U 25 zemalja bilo je više prosvjeda nego prije, dok se samo u osam zemalja ta kategorija poboljšala.

Najgore je u Bjelorusiji, Mijanmaru i Rusiji, gdje vlasti nasilno suzbijaju prosvjede.

Građanski neredi oštro su porasli u SAD-u u procjenjivanom razdoblju, ne samo zbog pandemije već djelomice i zbog rasta pokreta Black Lives Matter i zbog nasrtaja na američki Capitol u Washingtonu u januaru.

Suprotno tome, stopa ubistava, smrti zbog terorizma i percepcija zločina znatno je pala u većem broju zemalja širom svijeta, premda se stanje znatno razlikuje od jednog do drugog područja.

Afganistan najmanje miroljubljiva zemlja

U Afganistanu, Brazilu, Južnoj Africi i Meksiku primjerice više od pola stanovništva i dalje navodi da je nasilje najveći rizik njihovoj sigurnosti u svakodnevnom životu.

U izvještaju se navodi da je Afganistan najmanje miroljubiva zemlja u svijetu, a slijede ga Jemen, Sirija, Južni Sudan i Irak.

S druge strane Island je ponovno na vrhu kao najmiroljubivija zemlja, a na tom je mjestu od 2008.

Kao regija, Evropa je također najmiroljubivija, prema indexu, ali se i tu povećala politička nestabilnost.

Globalni indeks mira pokriva 99,7 posto svjetskog stanovništva, navode izdavači, a procjenjuje situaciju na temelju 23 kvalitativna i kvantitativna pokazatelja grupirana u trima područjima – tekući sukobi, sigurnost i militarizacija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO