EMA: Odobrenje za Sputnjik V tek u septembru

Odobrenje za rusku vakcinu bit će odloženo, jer je rok za predavanje dodatnih podataka probijen, izjavile su dvije osobe upoznate s tom temom.

Očekivalo se da Evropska agencija za lijekove završi reviziju Sputnjika V do kraja maja ili juna (EPA)
Očekivalo se da Evropska agencija za lijekove završi reviziju Sputnjika V do kraja maja ili juna (EPA)

Odobrenje za vakcinu Sputnjik V u Evropskoj uniji bit će odloženo, jer je rok za predavanje dodatnih podataka probijen, izjavile su za Reuters dvije osobe upoznate s tom temom, a čime se umanjuju šanse EU-a u borbi protiv pandemije korona virusa.

Jedan od izvora, koji je član njemačke vlade, rekao je da će neuspjeh u dostavljanju neophodnih kliničkih podataka Evropskoj agenciji za lijekova (EMA) odložiti odluku evropskog bloka najranije do septembra, prenosi Tanjug.

“Odobrenje Sputnjika V će biti najvjerovatnije pomjereno do septembra, a možda i do kraja godine”, izjavio je zvaničnik, koji je želio ostati anoniman.

Očekivalo se da EMA završi reviziju Sputnjika V do kraja maja ili juna.

Probijeni rok

Drugi izvor je kazao da je 10. juna probijen rok za dostavljanje dokumentacije i da je proizvođač ruski Institut Gamaleya navodno poručio da će poslati dokumentaciju sljedeće sedmice ili najkasnije do kraja mjeseca.

Ruski direktni investicioni fond, koji se bavi marketingom vakcine, kaže da je revizija EMA-e u toku.

“Sve informacije o Sputnjiku V i kliničkim testovima su predate jednoj od službi EMA-e i revizija je završena i poslana šefovima EMA-e”, izjavili su iz RDIF-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO