Bijela kuća podržava ukidanje zakona kojim je odobrena invazija na Irak

U ponedjeljak je Bijela kuća podržala napore za ukidanje zakona usvojenog 2002. godine, koji je odobrio američku invaziju na Irak.

Administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena "podržava ukidanje" ovog zakona kojim je odobrena upotreba sile protiv Iraka (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden iznio je svoju namjeru da radi na tome da se zastarjela ovlaštenja za upotrebu vojne sile ukinu i zamijene ”uskim i specifičnim okvirom” kako bi se osigurao nastavak zaštite Amerikanaca pred prijetnjama.

U ponedjeljak je Bijela kuća podržala napore za ukidanje zakona usvojenog 2002. godine, koji je odobrio američku invaziju na Irak za vrijeme pokojnog predsjednika Saddama Husseina, u rezoluciji koja zahtijeva odobrenje Kongresa, a njegovo ukidanje ”će vjerovatno imati minimalan utjecaj” na trenutne vojne operacije.

U izjavi predsjedništva se navodi da administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena “podržava ukidanje” ovog zakona kojim je odobrena upotreba sile protiv Iraka i koji je donesen za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Georgea W. Busha u oktobru 2002. godine, “jer Sjedinjene Američke Države nemaju nikakve vojne aktivnosti koje se trenutno oslanjaju isključivo na ovaj tekst”.

Demokrate najavile da će glasati za ukidanje zakona

Zastupnički dom, u kojem demokrati imaju većinu, glasat će za ukidanje zakona ove sedmice, a velike su šanse da će se izglasati ukidanje zakona o dozvoli upotrebe vojne sile iz 2002.

Nakon što je Bijela kuća saopćila da će podržati ukidanje zakona, demokrate su pokazale veći optimizam u vezi sa glasanjem u Senatu, gdje se njihova većina svodi na jedan glas više.

Sa svoje strane, lider demokratske većine u Zastupničkom domu Steny Hoyer rekao je da se “trenutne operacije provode u okviru odobrenja za upotrebu vojne sile koje je izdato 2001. godine, a koje odobrava upotrebu sile protiv nekih terorističkih grupa.”

Ovaj zakon je izdat nakon napada 11. septembra 2001. godine i prvobitno je odobravao suprotstavljanje Al-Kaidi i njenom vođi Osami bin Ladenu, s tim da ne navodi vremensko ograničenje ili geografski opseg američkih vojnih operacija.

Pentagon se u svojim operacijama u inostranstvu oslanja na ovaj zakon, koji je na snazi od 2001. godine, za pokretanje vojnih operacija u svijetu.

Izgleda da su šanse za ukidanje ovog zakona u Kongresu manje u odnosu na onaj izdat 2002. godine.

Koalicija za borbu protiv ISIL-a

Čini se da Bijela kuća otvara prostor uz određene uvjete i na ograničen način za ukidanje teksta iz 2001. godine, bez izričitog pozivanja na njega.

“Predsjednik Biden je predan saradnji s Kongresom kako bi osigurao da se zastarjela odobrenja za upotrebu vojne sile zamijene uskim, specifičnim okvirom kako bi se osigurao nastavak zaštite Amerikanaca u suprotstavljanju terorističkim prijetnjama”, stoji u saopćenju američke administracije.

“Dok administracija sarađuje s Kongresom na reformi oba odobrenja za upotrebu vojne sile, bit će potrebno zadržati jasan autoritet za odgovor na prijetnje američkim nacionalnim interesima odlučnom i efikasnom vojnom akcijom”, saopćila je Bijela kuća.

Washington još od 2014. godine predvodi međunarodnu koaliciju za borbu protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), koja je u to vrijeme zauzela trećinu površine Iraka. U ovoj zemlji je još uvijek raspoređeno oko 3.000 koalicionih vojnika, među kojima je 2.500 Amerikanaca, u nekoliko vojnih baza u različitim provincijama.

Izvor: Agencije