Zajednička izjava Putina i Bidena: Ne bi bilo pobjednika u nuklearnom ratu

Nakon susreta predsjednika Rusija i SAD-a u Ženevi navedeno je da je nedavno proširen sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja – Novi START između dvije zemlje.

Rusija i SAD pokazali su da čak i u vrijeme napetosti mogu napredovati prema zajedničkim ciljevima (EPA)

U zajedničkoj izjavi ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena navedeno je kako ne bi bilo pobjednika u eventualnom nuklearnom ratu, čime je potvrđena predanost da takav rat nikada ne počne.

Kremlj je objavio zajedničku izjavu, koja je dogovorena nakon sastanka Putina i Bidena, održanog u srijedu u Ženevi, prenosi Anadolija.

U izjavi je navedeno da su Rusija i SAD pokazali da čak i u vrijeme napetosti mogu napredovati prema zajedničkim ciljevima, kao što je osiguranje predvidljivosti u strateškom području, smanjenje rizika od oružanog sukoba i prijetnje nuklearnim ratom.

Dokaz posvećenosti i predanosti

Navedeno je da je nedavno proširen sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja – Novi START između SAD-a i Rusije.

“Proširenje Novog START-a dokaz je naše posvećenosti kontroli nuklearnog naoružanja. Potvrđujemo svoju posvećenost“, objavljeno je u zajedničkoj izjavi Putina i Bidena.

U izjavi je navedeno da će sveobuhvatne konsultacije između Rusije i SAD-a početi u kratkom vremenskom periodu kako bi se postigli ovi ciljevi.

“Pokrenut će se čvrst i snažan, sveobuhvatan bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti. Kroz ovaj dijalog želimo postaviti temelje za buduću kontrolu naoružanja i mjere za smanjenje rizika”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Izvor: Al Jazeera i agencije