Vijeće Evrope upozorava na jačanje antisemitizma

Potrebno je odlučno djelovanje kako bi se spriječili daljnji valovi nasilja i agresija povrh rastućeg vala antisemitizma, kaže Daniel Holtgen.

Komisija bi do kraja godine trebala predstaviti prvu evropsku strategiju za suzbijanje antisemitizma (EPA)

Vijeće Evrope upozorilo je na jačanje antisemitizma u Evropi i pozvalo na odlučno djelovanje kako bi se spriječilo daljnje nasilje i agresija.

Specijalni predstavnik Vijeća Evrope za krivična djela motivirana antisemitizmom i mržnjom Daniel Holtgen, imenovan u novembru prošle godine na tu dužnost, prvi put u historiji Vijeća Evrope, upozorava u saopćenju da je u prvih pola godine mandata “šokiran” mržnjom prema Jevrejima na internetu i na ulicama evropskih gradova, prenosi Hina.

“Sinagoge se vandaliziraju i pale se izraelske zastave. Ti incidenti velika su prijetnja za Jevreje u Evropi i jevrejski građani i dalje se boje za svoju sigurnost”, navodi Holtgen.

“Potrebno je odlučno djelovanje kako bi se spriječili daljnji valovi nasilja i agresije povrh tog rastućeg vala antisemitizma”, poručuje.

Eksponencijalan rast prijetnji

Holtgen navodi da su na nacionalnom nivou neke vlade poduzele razne mjere, kao što je jačanje policijske zaštite jevrejskih zajednica, dok bi na međunarodnom nivou vlade, prema njegovom mišljenju, trebale pojačati saradnju u cilju suzbijanja novih valova antisemitizma, koji prelaze nacionalne granice.

“Dva ključna područja djelovanja su suzbijanje nezakonitog govora mržnje na internetu i sprečavanje antisemitizma putem obrazovanja o holokaustu i sjećanja na njega”, ističe.

Holtgen napominje da pravo na slobodu izražavanja, zaštićeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, nije neograničeno, naročito kad je riječ o negiranju holokausta, rasizmu i poticanju na nasilje.

“Prijetnje smrću, kao one protiv Jevreja koje se zadnjih sedmica masovno objavljuje, naročito su opasne jer se šire eksponencijalno i mogu u konačnici dovesti do nasilja i ubistava, kao što je napad na sinagogu u Halleu u Njemačkoj 2019. godine”, upozorava.

Borba protiv antisemitizma u svim dijelovima društva

“Antisemitski govor mržnje na internetu mora biti kažnjavan jednako kao i fizička kaznena djela i internetske platforme trebaju uklanjati ilegalan antisemitski i rasistički sadržaj brzo i sistematski”, ističe, upozoravajući da to u praksi još nije tako.

Holtgen navodi da nekoliko vlada planira nove ili ažurirane zakone za borbu protiv ilegalnog govora mržnje na internetu.

Na nivou EU-a, Akt o digitalnim uslugama koji je predložila Evropska komisija predviđa da internetske platforme preuzmu veću odgovornost za sadržaj koji šire.

Istovremeno, Vijeće Evrope priprema obuhvatnu preporuku svojih 47 država članica o suzbijanju govora mržnje iz perspektive ljudskih prava, koja će posebnu pažnju posvetiti internetu.

Strategija za suzbijanje antisemitizma

“Nivo i priroda antisemitskih djela i govora jako se razlikuju među evropskim zemljama, ali postoji širok konsenzus da borba protiv antisemitizma mora obuhvatiti sve dijelove društva, uključujući medije, sport, rad s mladima i obrazovanje”, ističe Holtgen.

Komisija bi do kraja godine trebala predstaviti prvu evropsku strategiju za suzbijanje antisemitizma.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI), tijelo Vijeća Evrope, priprema specifične preporuke vladama za suzbijanje antisemitizma, koje će uključivati smjernice za oblikovanje politika, mjere prevencije, zaštitu jevrejskih zajednica i provedbu zakona.

Vijeće Evrope radi i na preporuci kojom želi promicati podučavanje o holokaustu i nacističkim zločinima i njihovim žrtvama, navodi Holtgen.

Izvor: Agencije