Sredozemlje se pretvara u tropsko more

Nivo Sredozemlja će porasti za jedan metar do 2100. godine i postat će najslanije more na svijetu, navodi se.

Mediteran će biti more koje se najbrže zagrijava, tvrde eksperti (EPA)

Svjetski fond za prirodu (WWF) upozorava da se Sredozemlje pretvara u tropsko more, zbog opšteg porasta temperatura.

U nedavno objavljenoj studiji, italijanski ogranak WWF-a navodi da se oko 1.000 egzotičnih vrsta adaptiralo na život u tim vodama, čime su zamijenili endemske vrste.

Te nalaze potvrdili su grčki naučnici koji tvrde da su riblje vrste iz Crvenog mora nastanile Egejsko i Jonsko more u posljednjih nekoliko godina, piše Greek Reporter.

Kako se navodi, sa temperaturama koje u prosjeku rastu 20 procenata brže nego što je svjetski prosjek, raste i nivo mora, a prema projekcijama, nivo Sredozemlja će porasti za jedan metar do 2100. godine i on će postati najslanije more na svijetu i more koje se najbrže zagrijava.

Moguć nestanak boljnih i životinjskih vrsta

„Neophodna je hitna akcija. Sada, više nego ikada, neophodno je da se fokusiramo na zaštitu morskih oblasti”, navodi se u saopštenju WWF-a, prenio je Tanjug.

U studiji je primijećeno i da se zbog porasta temperatura mijenja i rastinje na dnu mora, pa je tako smanjeno prisustvo endemskih trava.

Dodaje se i da bi nestanak ovih biljnih i životinjskih vrsta mogao da ima veliki uticaj na čitav morski ekosistem.

„Sredozemno more danas nije više što je bilo. Njegova tropikalizacija je uznapredovala. Klimatska promjena nije samo problem budućnosti, već realnost koje su već svesni naučnici, ribari, ronioci, primorske zajednice i turisti”, rekla je Giulia Prato iz italijanskog WWF-a.

Izvor: Agencije