Slovenska policija dobila posebnu grupu za kontrolu migracija

U Brežicama je počela djelovati posebna grupa slovenske policije za borbu protiv ilegalnih migracija.

Za sjedište je izabrano Brežice jer je na tom području pokušaja ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju najviše, navode iz slovenske policije (EPA - Ilustracija)
Za sjedište je izabrano Brežice jer je na tom području pokušaja ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju najviše, navode iz slovenske policije (EPA - Ilustracija)

U Brežicama je u utorak počela djelovati posebna grupa slovenske policije za borbu protiv ilegalnih migracija, objavilo je slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Grupa za sada ima 23 policajaca, a povećavat će se jer predviđa ukupan sastav od 52 ljudi, prenosi Hina.

Govoreći prigodom početka djelovanja jedinice, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i direktor policije Anton Olaj kazali su da je za sjedište izabrano Brežice jer je na tom području pokušaja ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju najviše i da se do sada na tom planu nije dovoljno uradilo.

Planiranje mjera

“Broj ilegalnih migranata koji se otkrivaju u Sloveniji i na takozvanoj balkanskoj trasi i dalje ostaje na visokom nivou. Na to se odazivamo proaktivno i planiranjem mjera za zaštitu granice, zbog čega smo uveli brojne organizacijske, zakonske i operativne mjere”, kazao je prema saopćenju slovenskog MUP-a Olaj.

Posebna policijska jedinica sa sjedištem u Brežicama ima zadaće na granici s Hrvatskom i u unutrašnjosti, a zadužena je za prekogranični kriminalitet, nezakonite migracije, krijumčarenje oružjem, ukradena vozila, municiju i tako dalje.

Kontrolu državne granice obavlja optoelektronskim sistemima i pregledom prevoznih sredstava elektronskim i fiberoptičnim napravama, saopćili su iz MUP-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO