Saudijske vlasti pogubile muškarca optuženog za pobunu

Grupe za ljudska prava tvrde da je Mustafa Hashem al-Darwish počinio prijestupe prije nego što je napunio 18 godina.

Saudijske vlasti prošle godine su objavile da će prestati osuđivati na smrt osobe koje su počinile prijestupe dok su bile maloljetne (AP)

Saudijska Arabija pogubila je muškarca zbog prijestupa koje je, kako tvrde grupe za ljudska prava, počinio prije nego što je napunio 18 godina.

Mustafa Hashem al-Darwish uhapšen je u maju 2015. i optužen za prijestupe povezane sa protestima, a većinu je počinio kada je imao 17 godina.

Pogubljen je u utorak u Dammamu, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova

“Pogubljenje Mustafe al-Darwisha još jednom pokazuje da tvrdnje Kraljevine da je ukinula smrtnu kaznu za zločine iz djetinjstva nisu istinite “, navodi se u priopćenju grupe za ljudska prava koja se bori protiv smrtne kazne Reprieve.

Saudijske vlasti prošle godine su objavile da će prestati osuđivati na smrt osobe koje su počinile prijestupe dok su bile maloljetne, te da će umjesto toga služiti kazne u trajanju do deset godina u zatvorima za maloljetnike.

‘Priznanje iznuđeno mučenjem’

No, taj kraljevski dekret iz marta 2020. nikada nije objavljen u službenim glasilima, što je inače praksa.

U optužnici, u koju je Reuters imao uvid, između ostalog stoji da je Darwish „učestvovao u oružanoj pobuni“, „želeći pobunom narušiti sigurnost“ i „posijati razdor“.

Navodno je učestvovao u više od deset „pobuna“ 2011. i 2012. godine, te je potpisao priznanje.

Grupe za ljudska prava tvrde da je Darwish tada imao 17 godina, te je njegov slučaj trebao biti razmatran prema reformiranom zakonu.

Reprieve i Amnesty International tvrde da je njegovo priznanje bilo iznuđeno mučenjem.

Saudijske vlasti nisu odgovorile na upit Reutersa za komentarom.

Izvor: Al Jazeera i agencije