Peking upozorava Belgiju da ne narušava bilateralne odnose zbog Ujgura

Belgijski zastupnici izrazili su u utorak zabrinutost zbog sudbine ujgurske muslimanske manjine u Xinjiangu.

Ujguri su turkijska etnička skupina koja živi u istočnoj i srednjoj Aziji (EPA)

Kina je u srijedu upozorila Belgiju da ne degradira njihove bilateralne odnose, nakon što je odbor belgijskog parlamenta osudio „ozbiljan rizik od genocida” nad ujgurskom etničkom manjinom u kineskoj regiji Xinjiang, prenosi Hina.

„Pozivamo Belgiju da odmah ispravi svoju pogrešku kako bi se izbjegla degradacija kinesko-belgijskih odnosa”, rekao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Belgijski zastupnici izrazili su u utorak zabrinutost zbog sudbine ujgurske muslimanske manjine u Xinjiangu, čijih je milion pripadnika smješteno u centre za politički preodgoj, kako tvrde organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Peking negira tu brojku i tvrdi da je riječ o centrima za profesionalnu izobrazbu kojima se želi spriječiti radikalizaciju Ujgura, nakon napada pripisanih islamistima.

Rezolucija Vanjskopolitičkog odbora belgijskog parlamenta mora biti potvrđena na plenarnoj sjednici donjeg doma 1. jula, rekao je zastupnik Zelenih Samuel Cogolati, autor rezolucije.

Ujguri zajednica od oko sedam miliona pripadnika

Kineski glasnogovornik izravno je napao Cogolatija, koji je već predmet kineskih sankcija.

„Taj zastupnik je namjerno širio laži i netočne informacije, nanijevši veliku štetu interesima i suverenitetu Kine”, optužio je Zhao.

Nakon Kanade, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litve i Češke Republike, belgijski parlament „šesta je demokratska skupština na svijetu” koja kritizira „zločine protiv čovječnosti” nad Ujgurima, navodi se u rezoluciji.

Ujguri su turkijska etnička skupina koja živi u istočnoj i srednjoj Aziji.

Broje oko sedam miliona pripadnika, od kojih većina danas živi u kineskoj regiji Xinijang.

Izvor: Agencije