Kim Jong-un: Situacija s hranom u Sjevernoj Koreji ‘postaje napeta’

Kim rekao da je to pitanje djelomično uzrokovano neuspjehom poljoprivrednog sektora u ispunjavanju plana proizvodnje žitarica.

Kim je također rekao Sjevernokorejcima da se pripreme za proširene mjere protiv COVID-a 19 (EPA)
Kim je također rekao Sjevernokorejcima da se pripreme za proširene mjere protiv COVID-a 19 (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da situacija s hranom u izoliranoj komunističkoj zemlji postaje napeta zbog pandemije korona virusa i prošlogodišnjeg tajfuna, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija KCNA, prenosi Hina.

Na plenarnoj sjednici središnjeg odbora Radničke stranke, koja je počela u utorak, Kim je pozvao dužnosnike da riješe “situaciju s hranom za narod” koja “sada postaje napeta”, prenosi KCNA.

Sjevernokorejski čelnik rekao je da je to pitanje djelomično uzrokovano neuspjehom poljoprivrednog sektora u ispunjavanju plana proizvodnje žitarica zbog štete prouzročene tajfunom prošle godine.

Kim je također rekao Sjevernokorejcima da se pripreme za proširene mjere protiv COVID-a 19.

Ustvrdio je da je ekonomija u zemlji pokazala “poboljšanje u cjelini” u prvih šest mjeseci 2021. godine, a da je ukupna industrijska proizvodnja porasla 25 posto prema godini prije.

Oštre međunarodne sankcije

Uz niz prirodnih katastrofa, uključujući poplave i štete od oluja te pandemiju korona virusa, izolirana zemlja također je podvrgnuta oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja brzo je zatvorila granice kad se korona virus počeo širiti, snažno utječući na vanjsku trgovinu s Kinom, koja se smatra spasonosnom za zemlju.

U martu je UN-ov stručnjak za ljudska prava koji prati stanje u Sjevernoj Koreji Tomas Ojea Quintana rekao Vijeću za ljudska prava (HRC) da utjecaj pandemije pridonosi “smrtima zbog gladi”.

Čak i prije pandemije korona virusa, više od 40 posto stanovništva nije imalo sigurnu opskrbu hranom, rekao je Quintana u ranijem izvještaju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO