Hassan Rouhani: U završnoj smo fazi sankcija

Moramo doći do tačke ukidanja sankcija; nadamo se da će sankcije biti ukinute do kraja ove vlade, poručio je iranski predsjednik.

Haasan Rouhani se javnosti obratio nakon sastanka vlade u Teheranu (EPA)
Haasan Rouhani se javnosti obratio nakon sastanka vlade u Teheranu (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da su sankcije koje su Sjedinjene Američke Države izrekle njegovoj zemlji u završnoj fazi i da se nada da će biti ukinute tokom njegovog mandata.

U obraćanju nakon sastanka vlade u Teheranu, on je govorio o tekućim pregovorima o nuklearnom sporazumu i sankcijama, a koji se održavaju u Beču, prenosi Anadolija.

“U završnoj smo fazi sankcija. Znam koliko je ova riječ neefikasna. Moramo doći do tačke ukidanja sankcija. Nadamo se da će sankcije biti ukinute do kraja ove vlade”, kazao je.

Nuklearni sporazum, čiji zvanični naziv glasi Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

(Ne)poštivanje nuklearnog sporazuma

Prema ovom sporazumu, Teheranu je dozvoljeno obogatiti uranij do najviše 3,67 posto, a svjetske sile su zauzvrat pristale odustati od ekonomskih sankcija protiv Irana.

Međutim, SAD se tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa jednostrano povukao iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Iranu, što je ponukalo Teheran da prestane poštivati nuklearni sporazum.

Iran je u januaru objavio novi plan za daljnje povećanje obogaćivanja uranija kao protumjeru sankcijama koje je uvela Trumpova administracija.

Uprkos odluci SAD-a o povlačenju, Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u više navrata izrazile predanost sporazumu i pozvale Teheran da u potpunosti poštuje nuklearni dogovor.

Dvojica kandidata su se povukla iz utrke za predsjednika Irana, samo dva dana prije izbora, saopćili su državni mediji.

Prošlog mjeseca je izborna komisija odobrila sedam kandidata za trku, a diskvalificirala nekoliko istaknutih kandidata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Povećane šanse Ebrahimu Raisiju

Odluka da se limitira broj kandidata je smanjila mogućnost mogućeg iznenađenja.

Bivši guverner iranske provincije Isfahan Mohsen Mehralizadeh objavio je povlačenje putem pisma Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Zastupnik Alireza Zakani, koji je diskvalificirvan 2013. i 2017. godine iz predsjedničke utrke, također je odustao od kandidature.

Time su povećane šanse Ebrahimu Raisiju, savezniku vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO