Demokršćani učvrstili vodstvo tri mjeseca uoči izbora u Njemačkoj

Uniju vladajućih Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije biralo bi 28 posto, dok stranku Zeleni podržava 21 posto birača.

Rasprava oko biografije Annalene Baerbock doprinijela je padu popularnosti Zelenih (EPA)
Rasprava oko biografije Annalene Baerbock doprinijela je padu popularnosti Zelenih (EPA)

Nešto više od tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj, demokršćanska Unija CDU/CSU (Kršćansko-demokratska unija / Kršćansko-socijalna unija) povećala je prednost pred strankom Zeleni, koja već nekoliko sedmica zaredom gubi podršku birača, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja objavljena u srijedu.

Prema ispitivanju koje je za medijske kuće RTL/ntv proveo institut Forsa, Uniju CDU/CSU bi biralo 28 posto birača, što je jedan postotni bod više nego prošle sedmice.

Stranku Zeleni podržava 21 posto, što je za jedan bod slabije nego prilikom posljednjeg ispitivanja, prenosi Hina, pozivajući se na njemačke medije.

Za AfD devet posto, za Ljevicu sedam posto

Aktuelnog koalicijskog partnera Unije CDU/CSU, Socijaldemokratsku partiju Njemačke (SPD), biralo bi 14 posto građana, a s istom podrškom može računati i Liberalno-demokratska partija (FDP).

Alternativa za Njemačku (AfD) može računati s podrškom devet posto, a stranka Ljevica sedam posto glasova.

U ispitivanju instituta Allensbach za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je primjetan sličan trend porasta popularnosti Unije i blagi pad Zelenih.

Stranka Zeleni je još do prije nekoliko sedmica vodila ispred Unije, no demokršćanima je, nakon uspjeha na izborima u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt početkom juna, porasla popularnost.

Istovremeno, rasprava oko službene biografije dopredsjednice i kandidatkinje za kancelarku stranke Zeleni Annalene Baerbock, u kojoj su navodno pogrešno navedeni neki detalji vezani uz obrazovanje, doprinijeli su blagom padu popularnosti.

Laschet ispred Baerbock i Scholza

Procjenjuje se da je aktuelnom rezultatu Zelenih doprinijela i rasprava o potrebi poskupljenja goriva koju je potaknuo vrh ove stranke.

I u direktnom sučeljavanju kancelarskih kandidata, predstavnik Unije i predsjednik CDU-a Armin Laschet je popravio svoje vrijednosti u odnosu na posljednje ispitivanje.

Lascheta kao kandidata podržalo bi 23 posto ispitanih, dok bi Baerbock biralo 20 posto.

Kandidat SPD-a Olaf Scholz uživa direktnu podršku od 15 posto.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO