Borrell očekuje nazadovanje u odnosima EU-a i Rusije

U trenutnim okolnostima vjerujemo da je ostvarenje obnovljenog partnerstva i punog potencijala u odnosima Evropske unije s Rusijom daleka perspektiva, kaže šef diplomatije EU-a.

U Briselu napominju važnost zadržavanja Rusije da podrije EU interese i širi dezinformacije (EPA)
U Briselu napominju važnost zadržavanja Rusije da podrije EU interese i širi dezinformacije (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell predstavio je u srijedu dokumet o stanju odnosa EU-a i Rusije, koji uključuje prijedloge o daljem uređenju tih odnosa.

U Briselu ocjenjuju da su odnosi Unije s njenim najvećim susjedom na “najnižem nivou”, a kao put naprijed predlažu politiku “odbijanja, sputavanja i saradnje”, prenosi Tanjug.

“U trenutnim okolnostima vjerujemo da je ostvarenje obnovljenog partnerstva i punog potencijala u odnosima s Rusijom samo daleka perspektiva. Treba biti realan i pripremiti se za dalje nazadovanje u odnosima, što je najvjerovatniji scenario”, kaže šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

‘Garantirati demokratske vrijednosti’

U Briselu naglašavaju da je odnos EU-a i Rusije posljednjih godina zapao u “spiralno nazadovanje” i to zbog “namjernih političkih izbora ruskih vlasti”.

Evropska komisija i šef diplomatije EU-a predlažu “put naprijed” koji će se zasnivati na “zajedničkom razumijevanju ruskih ciljeva” i pristupu pragamatičnosti.

Budući odnosi EU-a s Rusijom trebalo bi se zasnivati na principima odbijanja, sputavanja i saradnje.

“Moramo odbiti pokušavanje kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava od Rusije, kako u zemljama članicama, tako i među našim susjedima, i garantirati demokratske vrijednosti”, navodi Borrell.

Kada je riječ o sputavanju, u Briselu napominju važnost zadržavanja Rusije da podrije EU interese i širi dezinformacije.

Jača podrška istočnim partnerima

Ukazuje se na važnost razvoja cyber sigurnosti, odbrambenih mogućnosti i novih tehnologija u EU, rada na energetskoj nezavisnosti od Rusije, ali i jačanje evropske podrške istočnim partnerima u izgradnjii njihove otpornosti prema ruskom utjecaju.

“Važno je i da se angažirmo s Rusijom na izazovima kao što su borba protiv pandemije COVID-19, klimatske promjene, ekonomska pitanja, jačanje međuljudskih kontakata, dalja vizna liberalizacija i saradnja s ruskim nedvladinim sektorom.!

“Tu je i saradnja EU-a i Rusije na vanjskoplitičkom polju na regionalnim i globalnim pitanjima”, zaključio je Borrell.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO