Bocvana: Iskopan treći najveći dijamant na svijetu

Rudarska kompanija Debswana saopćila je da je u Bocvani iskopala dijamant od 1.098 karata.

Kompanija je pokazala dijamant iskopan 1. juna predsjedniku Bocvane Mokgweetsiju Masisiju (AFP)
Kompanija je pokazala dijamant iskopan 1. juna predsjedniku Bocvane Mokgweetsiju Masisiju (AFP)

Rudarska kompanija Debswana saopćila je da je u Bocvani iskopala dijamant od 1.098 karata.

Kompanija je pokazala dijamant iskopan 1. juna predsjedniku Bocvane Mokgweetsiju Masisiju, u glavnom gradu Gaboroneu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

“Vjeruje se da je ovo treći najveći dijamant u svijetu”, kazala je direktorica Debswane Lynette Armstrong.

Debswana je rudarska kompanija sa sjedištem u Bocvani i jedan od vodećih svjetskih proizvođača dijamanata po vrijednosti.

Najveći dijamant ima 3.106 karata

Debswana upravlja sa četiri rudnika dijamanta u Bocvani, kao i rudnikom uglja.

“Ovaj rijedak i izvanredan kamen znači mnogo za kontekst dijamanata i Bocvani. Daje nadu naciji koja se bori”, izjavila je Armstrong.

Ovo je ujedno najveći dragocjeni kamen koji je otkriven u historiji ove kompanije, u zajedničkom projektu vlade i globalne grupe De Beers, koja je međunarodna korporacija specijalizirana za vađenje, eksploataciju, maloprodaju i trgovinu dijamanata.

Najveći dijamant otkriven do sada ima 3.106 karata i pronađen je u Južnoj Africi 1905. godine, a drugi je bio sa 1.109 karata, otkriven u sjeveroistočnoj Bocvani 2015. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Neuspjela aukcija dijamanta od 709 karata, za koji se Vlada Sijera Leonea nadala da će dobiti rekordan iznos, izazvala je veliko razočarenje u toj zemlji. Mnogi su se nadali da će Vlada tim novcem pomoći siromašnim zajednicama u područjima bogatim mineralima. U Freetownu je Nina Devries.  

Hiljade izbjeglih Rohinja podigle su improvizovani kamp na ničijoj zemlji, između Mijanmara i Bangladeša. Charles Stratford posjetio je kamp i saznao kako se nose s uvjetima života. Pedeset godina od prvog presađivanja ljudskog srca, u svijetu godišnje bude obavljeno tri i po hiljade zahvata. Naša reporterka posjetila je bolnicu u Južnoafričkoj Republici u kojoj je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO