Biden: Ljudska prava će uvijek biti tema

Rekao sam Vladimiru Putinu da naša politika nije protiv Rusije ili nekog drugog, nego je za američki narod, kazao je američki predsjednik nakon sastanka u Ženevi.

Joe Biden: Razgovarali smo o narednim koracima koje bi dvije države trebale poduzeti (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden izjavio je u srijedu da je ruskom lideru Vladimiru Putinu prenio kako će ljudska prava uvijek biti tema te potvrdio kako je tokom razgovora u Ženevi posebno insistirao na značaju ljudskih prava.

Predsjednik SAD-a je pokrenuo i pitanje puštanja na slobodu dvojice bivših američkih marinaca, Paula Willana i Trevora Rida, koji su trenutno u ruskom zatvoru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

“Rekao sam Putinu da naša politika nije protiv Rusije ili nekog drugog, nego je za američki narod“, kazao je američki predsjednik na konferenciji za novinare.

Odgovor na cybernapade

Istakao je kako su on i predsjednik Rusije detaljno razgovarali o narednim koracima koje bi dvije države trebale poduzeti o mjerama kontrole naoružanja kako bi smanjile rizik od izbijanja rata.

Američki predsjednik je nakon susreta u Ženevi sa ruskim kolegom kazao kako je objasnio ruskom kolegi kakav će biti odgovor SAD-a ukoliko bude ruskog cybernapada na važne američke infrastrukture.

„Objasnio sam mu da imamo značajnu cyber snagu i on to zna. Rekao sam da ukoliko prekrše osnovne norme, odgovorit ćemo“, izjavio je Biden.

On je rekao i kako je Putinu predao listu sa 16 važnih institucija koje nikako ne bi smjele biti napadnute, bilo da je riječ o cyber ili nekom drugom napadu.

Dijalog strateške stabilnosti

Biden je rekao da to znači da će se diplomate i vojni eksperti iz obje zemlje sastati u okviru onoga što je nazvao dijalogom strateške stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće mjere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, prenosi AP.

Američki predsjednik nije kazao kada će razgovori početi.

Ideja je da se razradi način za pripremu pregovora o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi naslijedio sporazum Novi START koji ističe 2026. godine.

Rekao što je planirao

Biden je naveo kako je na sastanku sa Putinom uradio ono što je planirao, kako vjeruje da će se Putin pridržavati njegovih upozorenja, te da misli kako je novi hladni rat ono što ruski predsjednik najmanje priželjkuje u ovom trenutku.

Kako prenosi Guardian, Biden je rekao i da je tokom sastanka postignuto mnogo dogovora, da je on pokrenuo pitanje ljudskih prava, uključujući i tretman koji ima ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni. Lider SAD-a je naveo kako je tokom sastanka rekao Putinu da će, ako ruski Navaljni premine, posljedice biti pogubne za Rusiju.

„Šta mislite o čemu se radi kada (Putin) kaže da nije riječ o povrijeđivanju Navaljnog i sve ono što kaže da bi racionalizovao tretman Navaljnog, a zatim on (Navaljni) premine u zatvoru?“, zapitao se.

Dvojica lidera su također radila na pitanju odnosa sa Iranom i razgovarali su o povlačenju američkih trupa iz Afganistana.

Kada je riječ o Ukrajini, Biden je izjavio da je njegova administracija nepokolebljiva po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

Pitanje povjerenja

„Rekao sam mu da i dalje imam problem sa predsjednikom Sirije (Basharom al-Assadom) zbog kršenja međunarodnih normi, odnosno ugovora o hemijskom oružju“, istakao je predsjednik SAD-a.

„Radi se o povjerenju. Riječ je o njihovoj sposobnosti da utiču na druge nacije na pozitivan način.“

Dodao je kako njegov ruski kolega zna da će biti posljedica ukoliko se nastavi miješanje u američki izborni sistem ili u slučaju novih cybernapada na SAD.

„On zna da će biti posljedica. Zna da ću ja poduzeti akciju“, rekao je Biden i zapitao se kako bi svijet gledao na SAD kada bi se direktno miješale u izbore u drugim zemljama na očigled svih.

„Šta bismo mi bili da se tako miješamo (u izbore). Takvo ponašanje degradira poziciju zemlje koja po svaku cijenu pokušava da održi svoju poziciju globalne super sile“, ocijenio je Biden.

Pitanje Putinove duše

On je na šaljiv način izbjegao odgovor na pitanje novinara da li i dalje misli da njegov ruski kolega Putin nema dušu, što je tvrdio 2011. godine nakon prvog susreta, dok je bio potpredsjednik SAD-a.

Umjesto odgovora, Biden je stavio svoje avijatičarske naočare i počeo da se povlači sa bine zahvalivši novinarima na pažnji, ali je potom nastavio odgovarati na pitanja.

Sastanak predsjednika SAD-a i Ruske Federacije okončan je u srijedu poslije podne u Ženevi, nakon skoro četiri sata.

Nakon razgovora u užem sastavu, samit je nastavljen u proširenom formatu.

Ovo je prvi susret Putina i Bidena od kada je Biden preuzeo dužnost predsjednika SAD-a.

Izvor: Agencije