Deseci povrijeđenih Palestinaca tokom marša izraelskih desničara

Palestinski Crveni Polumjesec je objavio kako su 33 osobe povrijeđene tokom konfrontacija sa izraelskim snagama blizu Starog grada.

Marš Izraelaca sa zastavama kod Starog grada (Reuters)

Na okupiranim palestinskim teritorijama su jako visoke tenzije u utorak zbog kontraverznog marša izraelskih nacionalista kroz Istočni Jerusalem koji je održan poslijepodne.

Kako se navodi, okupilo se nekoliko stotina, većinom mlađih, Izraelaca koji su nosili bijelo-plave zastave Izraela. Dodaje se kako je manje učesnika nego prošlog mjeseca kada je odgođen marš.

Kasnije je javljeno kako su se čuli uzvici “Smrt Arapima” i “Neka vam selo gori” na hebrejskom”.

Pred večer, marš je završen kod Kapije Damaska i stotine izraelskih nacionalista je pokušalo ući u Stari grad kroz Kapiju Jaffa, inače predviđenu za ulazak turista. Mnoge od njih su izgurali policajci.

Troje teže povrijeđenih

Takozvani Marš Zastava slavi godišnjicu izraelske okupacije istočnog dijela grada 1967. godine.

Najmanje 17 Palestinaca je uhapšeno, a veći broj ih je fizički napadnut i uklonjen od platoa Kapije Damaska koja vodi ka Starom gradu.

Palestinski Crveni Polumjesec iz Jerusalema je objavio kako su najmanje 33 osobe povrijeđene tokom konfrontacija sa izraelskim snagama blizu Starog grada.

Troje je prebačeno u bolnice, dok je ostalima pružena pomoć na licu mjesta.

Pravo na demonstracije

Izraelske snage su blokirale pristup Kapiji Damaska i tjeraju Palestince iz tog područja. Niko ne može proći kroz kapiju koja je jedan od ulaza u Stari grad. Za razliku od prethodnih godina, Kapija je zaključana pa učesnici marša neće moći ući u muslimansku četvrt Starog grada.

„Pravo na demonstracije postoji u svim demokratijama, policija je spremna i učinit ćemo sve da sačuvamo delikatno tkanje suživota“, kazao je ministar unutrašnje sigurnosti Izraela Omer Bar-Lev.

Izraelsku anekciju Istočnog Jerusalema nakon Šestodnevnog rata 1967. ne priznaje većina međunarodne zajednice koja navodi kako je konačni status grada pitanje pregovora dvije strane. Palestinci polažu pravo na istočni sektor grada kao prijestolnicu svoje buduće države.

Kapija Damaska

Nešto poslije podneva su izraelske snage zatvorile sve ulice koje vode do Kapije Damaska, dok drugi tjeraju Palestince sa stepenica kapije koja vodi ka Starom gradu. Objavljeni su snimci kako policija postavlja metalne barikade i blokira put.

Ranije je objavljeno kako je izraelska policija spriječila Palestince da dođu do Kapije Damaska.

Izraelsku anekciju Istočnog Jerusalema nakon Šestodnevnog rata 1967. ne priznaje većina međunarodne zajednice (AP)

Dalje se navodi kako su specijalne izraelske snage napale mlade Palestince koji su bježali u okupiranom Istočmnpom Jerusalemu. Policija je i bila grupa prema starom Palestincu na štakama i starijoj ženi.

Palestinski aktivisti su u znak odgovora na današnji marš lansirali zapaljive balone i zmajeve iz Pojasa Gaze ka južnom Izraelu.

Laura Wharton, vijećnica u Gradskom vijeću Jerusalema, za AP je kazala kao smatra planirani marš „potpuno smiješnim“.

„Ovo je otvorena provokacija ekstremnih desničara koji su nezadovoljni sa Vladom, sa mnogo stvari i sad će ispuhati svoje frustracije na stanovnicima Starog grada“, istakla je ona.

Upozorenja Hamasa

Nova izraelska vlada ranije je odobrila kontroverzni marš krajnje desnih nacionalista i prodoseljeničkih grupa kroz stari dio okupiranog Istočnog Jerusalema, u koraku koji je podigao tenzije s Palestincima samo nekoliko sati nakon što je Benjamin Netanyahu predao vlast novom premijeru Naftaliju Bennettu.

Očekuje se da će nekoliko izraelskih desničarskih grupa u utorak učestvovati u takozvanom „Maršu zastava“ kroz Kapiju Damask i muslimanski kvart, uprkos upozorenjima Hamasa, palestinske grupe koja vlada Pojasom Gaze, da bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja.

Odluka vlade dolazi u jeku tenzija u Istočnom Jerusalemu zbog planiranog izraelskog prisilnog iseljavanja palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha, ali i u toku krhkog primirja u Pojasu Gaze nakon 11-dnevnog izraelskog bombadovanja enklave u kojem su ubijene 253 osobe, među kojima 66 djece.

Palestinske frakcije pozvale su na „dan bijesa“ protiv marša. Prošlog mjeseca, izraelske snage su u akciji protiv demonstranata u džamiji Al-Aksa ranije stotine Palestinaca.

„Ovo je provokacija našeg naroda i agresija na naš Jerusalem i naša sveta mjesta“, rekao je palestinski premijer Mohammed Shtayyeh.

Pripreme policije i vojske

Novi ministar unutrašnjih poslova Izraela Omer Barlev odluku je donio nakon sastanka sa šefom policije i ostalim sigurnosnim zvaničnicima. Tvrdi da će policija biti spremna, navode izraelski mediji.

Još nije jasno hoće li učesnicima marša biti dozvoljen ulaz u muslimanski kvart u starom dijelu grada, što je izraelska policija ranije zabranjivala. Dana 10. maja, policija je u posljednji trenutak zabranila prvobitno planirani marš, jer su tenzije u Jerusalemu porasle.

Marš je prvi izazov za vladu Naftalija Bennetta (AFP)

Hamas je upozorio da bi, u slučaju da bude organizovan, marš mogao izazvati nova neprijateljstva, dok izraelski mediji tvrde da vojska vrši pripreme zbog moguće eskalacije.

Američka ambasada u Jerusalemu zabranila je svom osoblju i članovima njihovi porodica da u utorak ulaze u stari dio grada „zbog Marša zastava i mogućih kontrademonstracija“.

Marš je prvi izazov za vladu Naftalija Bennetta, koja je u parlamentu izglasana sa tijesnih 60-59. Moguća promjena rute marša mogla bi vladu izložiti kritikama Netanyahua i njegovih desničarskih saveznika, zbog davanja veta Hamasu na događaje u Jerusalemu.

Maršom Izraelci slave godišnjicu okupacije istočnog dijela grada iz 1967. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO