Naučnik: Možda smo prošli tačku bez povratka globalnog zatopljenja

Predstavljajući otkrića najveće svjetske misije na Sjevernom polu, Markus Rex je izjavio kako je ustanovljeno da se arktički led povlači brže nego ikada.

Rex je kazao kako su naučnici ustanovili kako se led Arktičkog okeana povukao „brže u proljeće 2020. nego ikada“ (Reuters)

Globalno zatopljenje je možda već prošlo tačku sa koje nema povratka, naveo je naučnik koji je predvodio najveću ekspediciju na Arktik, prenose agencije.

Predstavljajući svoja otkrića na najvećoj svjetskoj misiji na Sjevernom polu, ekspediciji koja je imala 300 naučnika iz 20 država, Markus Rex je u utorak izjavio kako je ustanovljeno da se arktički led povlači brže nego ikada.

„Nestajanje ljetnog morskog leda na Arktiku je jedna od prvih mina ovog minskog polja, jedna od tačaka koje smo postigli kada smo pretjerali sa zagrijavanjem. I sada se u biti možemo pitati da li smo već stali na tu minu i pokrenuli eksploziju“, rekao je on tokom prezentacije u njemačkoj prijestolnici Berlinu.

Ekspedicija, za koju je izdvojeno 165 miliona dolara, vratila se u Njemačku prošlog oktobra nakon 389 dana na Arktiku i donijela je poražavajuće dokaze o umiranju Arktičkog okeana i upozorenja na ljeta bez leda za samo nekoliko decenija. Također su donijeli 150 terabajta podataka i više od 1.000 uzoraka leda.

Apsorbiranje više topline

Prikupljeni podaci se odnose na očitanja iz atmosfere, okeana, morskog leda i ekosistema. Rex je kazao kako su naučnici ustanovili kako se led Arktičkog okeana povukao „brže u proljeće 2020. nego ikada“ i kako je „širenje morskog leda u ljeto bilo tek pola površine u odnosu na prije nekoliko decenija“.

Dodaje kako je led bio upola tanji i kako su temperature bile više 10 stepeni nego u vrijeme ekspedicije Fram koju su predvodili naučnici i istraživači Fridtjof Nansen i Hjalmar Johansen 1890-ih.

Zbog manje površine leda, okean je mogao apsorbirati više topline u ljeto, a to znači kako je formiranje ledene plohe u jesen bilo sporije nego inače.

„Procjene u narednim godinama će nam pomoći pri ocjeni da li i dalje možemo spasiti led Arktičkog mora uz pomoć snažne zaštite klime ili smo već prošli ovu važnu prekretnicu klimatskog sistema“, dodao je Rex i pozvao na hitno djelovanje kako bi se zaustavilo globalno zagrijavanje.

Izvor: Agencije