Filipini neće sarađivati s MKS-om u istrazi o pogubljenjima tokom rata protiv krijumčara droge

“Filipini više nisu članica MKS-a i nećemo sarađivati s tim sudom“, izjavio je Harry Roque, glasnogovornik filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

Filipini su se u martu 2018. godine povukli iz članstva u MKS-u (EPA)

Vlasti Filipina neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u istrazi o pogubljenjima tokom rata kojeg filipinske snage sigurnosti vode protiv krijumčara droge, prenosi Anadolija.

“Filipini više nisu članica MKS-a i nećemo sarađivati s tim sudom“, izjavio je Harry Roque, glasnogovornik filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

Portal TimesLive javlja da je Roque na konferenciji za novinare kazao da filipinski pravosudni sistem funkcionira i da mu nisu potrebni strani istražitelji u vezi sa ubistvima tokom rata protiv krijumčarenja drogom.

On je također izjavio da Filipini smatraju da je odluka o pokretanju takve istrage na MKS-u isključivo politički motivirana.

Vansudske egzekucije ljudi

Glavna tužiteljica MKS-a Fatou Bensouda provela je predistražni proces i naredila pokretanje zvanične istrage o pogubljenjima počinjenim tokom operacija koje filipinske snage sigurnosti izvode protiv krijumčara droge, a pod komandom predsjednika Dutertea.

Predistraga je pokazala da postoji osnov za provedbu istrage na osnovu sumnje da ta pogubljenja predstavljaju vansudske egzekucije ljudi, a kao takva i zločin protiv čovječnosti.

Filipini su se u martu 2018. godine povukli iz članstva u MKS-u i to nekoliko sedmica nakon što je pokrenuta predistraga.

Izvor: Agencije

Povezane

Najjača oluja koja je ove godine pogodila Filipine odnijela je živote najmanje dvadeset ljudi. U toku je akcija čišćenja, a u jednoj od regija oštećeno je 90 posto puteva i zgrada.

Published On 03 Nov 2020

U toku je globalna utrka za kupovinu vakcina protiv korona virusa. Bogatije zemlje već su potpisale sporazume s proizvođačima, dok finansije sprečavaju one siromašnije da na vrijeme dogovore nabavku vakcina. Filipinske vlasti kažu kako se oslanjaju na milijardu dolara zaduženja, ali i na privatne donacije, kako bi došle do dovoljnog broja vakcina.

Published On 10 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO