EU i SAD okončali spor oko Airbusa i Boeinga

Dvije strane će postepeno ukinuti carine koje su uvele zbog subvencija proizvođačima aviona.

Dvije strane dogovorile su se o petogodišnoj suspenziji carina (EPA)

SAD i Evropska unija postigli su u utorak sporazum za okončanje spora oko subvencija svojim rivalskim proizvođačima aviona Boeingu i Airbusu i o postepenom ukidanju kaznenih carina, izjavila je izaslanica SAD-a za trgovinu.

Katherine Tai potvrdila je raniju najavu da su se dvije strane dogovorile o petogodišnoj suspenziji carina, što je u centru tog spora, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

“Današnja objava rješava dugogodišnju smetnju u odnosima SAD-a i EU-a. Umjesto da se svađamo s najbližim saveznikom, konačno se ujedinjujemo protiv zajedničke prijetnje”, rekla je ona dok se američki predsjednik Joseph Biden sastajao s čelnicima EU-a u Briselu,

Taj trgovinski spor, koji traje 17 godina, zaoštrio se za vrijeme administracije bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, kada su SAD i EU uzajamno uveli carine na niz proizvoda koje nemaju veze s proizvodnjom aviona – od francuskih proizvođača vina do američkih proizvođača alkohola – žaleći se na subvencije koje se daju Boeingu i Airbusu.

Sporazum na snagu stupa 11. jula

Za vrijeme Trumpove administracije Washington je odoborio u oktobru 2019. godine uvođenje carina na gotovo 7,5 milijardi dolara vrijednu evropske robu i usluge svake godine, u visini od 25 posto za vina i 15 posto za avione Airbusa.

U uzvratnoj odluci godinu kasnije, Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je Briselu da uvede carine na proizvode uvezene iz SAD-a.

EU od tada ima carine na četiri milijarde dolara vrijedan američki izvoz.

Po novom sporazumu, carine se suspendiraju na pet godina.

Novi dogovor će zvanično stupiti na snagu 11. jula.

“Ovo otvara novo poglavlje u našim odnosima, jer idemo dalje, od tužbi do saradnje u prozvodnji aviona, nakon 17 godina spora”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Izvor: Agencije