Dokumenti: Trump vršio pritisak na Ministarstvo pravde

Bivši američki predsjednik vršio je posljednjih sedmica mandata pritisak na Ministarstvo pravde da se pridruži njegovim naporima da poništi izborni poraz.

Donal Trump je pokušao zloupotrijebiti vodeću agenciju za provođenje zakona SAD-a (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump vršio je tokom posljednjih sedmica mandata pritisak na Ministarstvo pravde da se pridruži njegovim naporima da poništi izborni poraz, na osnovu tvrdnji o izbornoj krađi, ali su najviši zvaničnici Ministarstva odbili to uraditi, pokazuju dokumenti koji su u utorak objavljeni.

Odbor Zastupničkog doma za nadzor i reforme, koji je tražio dokumente, objavio je detalje o pokušajima bivšeg predsjednika, njegovog tadašnjeg šefa kabineta Marka Meadowsa i privatnog advokata Kurta Olsena da se izvrši pritisak na Ministarstvo za preduzme akciju u vezi s Trumpovim tvrdnjama, prenosi Tanjug, pozivajuči se na Glas Amerike (VoA).

“Ti dokumenti pokazuju da je predsjednik Trump pokušao zloupotrijebiti vodeću agenciju za provođenje zakona naše zemlje u drskom pokušaju da preokrene rezultat izbora na kojima je poražen”, saopćila je predsjedavajuća Odbora, demokrata Carolyn Maloney.

‘Link za video na YouTubeu’

Trumpovi pokušaji o kojima je riječ u dokumentima odvojeni su od izvještaja da je Ministarstvo pravde, za vrijeme Trumpa, tajno pokušavalo pribaviti podatke o telefonima najmanje dvojice demokratskih članova Kongresa, zbog čega je aktuelni ministar pravde Merrick Garland najavio da će ojačati zaštitu Ministarstva od političkog utjecaja.

Ministarstvo pravde pod tadašnjim ministrom Williamom Barrom, koji je napustio položaj 23. decembra prošle godine, i njegov zamjenik Jeffrey Rosen odlučili su da ne preduzimaju akciju u vezi s nedokazanim tvrdnjama o izbornim nepravilnostima.

Prema e-mailovima, Meadows je od zvaničnika Ministarstva zatražio da istraže teoriju zavjere da su u objektima u Italiji mijenjani američki izborni podaci i da je Centralne obavještajna agencija (CIA) bila upoznata s tim.

Meadows je 1. januara poslao Rosenu link za video na YouTubeu u kojem se iznose detalji te nedokazane teorije, a Rosen je mail proslijedio svom tadašnjem zamjeniku, koji je odgovorio “Čisto ludilo.”

Dokumenti, koje je objavio Odbor Zastupničkog doma, također pokazuju da je Trump vršio pritisak na Rosena, koji je tada obavljao funkciju zamjenika ministra pravde, da razmotri njegove tvrdnje o izbornoj krađi.

Prema elektronskim porukama, Rosen je odbio organizirati sastanak zvaničnika Ministarstva i Trumpovog ličnog advokata Rudyja Giulianija o njegovim lažnim tvrdnjama da su izbori pokradeni.

“Odbio sam i rekao da Giuliani, niti bilo koji ‘njegovi svjedoci’, neće imati specijalni tretman i ponovio da neću razgovarati s Giulianijem o tim pitanjima”, napisao je Rosen kolegama 1. januara.

Trump je, preko jednog od svojih pomoćnika, 14. decembra poslao mail Rosenu s dokumentima u kojima se navodno iznose dokazi o izbornim nepravilnostima u Michiganu, što je tvrdnja koju je federalni sud već bio odbacio.

Vrhovni sud odbacio tužbu

Dvije sedmice kasnije, 29. decembra, Trumpov pomoćnik u Bijeloj kući poslao je mail Rosenu, koji je tada već bio vršilac dužnosti ministra, i drugim advokatima u Ministarstvu u kojem se traži da Vrhovnom sudu podnesu pravni podnesak u vezi s izborima, što Ministarstvo nikada nije uradilo.

Prema e-mailovima koje je objavio Odbor, Olsen, advokat iz Marylanda koji je pisao nacrt podneska, više puta se neuspješno pokušavao sastati s Rosenom.

U nacrtu koji je podržao Trump tvrdilo se da su promjene procedure glasanja u Georgiji, Michiganu, Wisconsinu, Arizoni, Nevadi i Pennsylvaniji zbog pandemije COVID-19, da bi se omogućilo obimnije glasanje poštom, bile nezakonite.

Slične argumente je u tužbi iznio Ken Paxton, republikanski glavni tužilac države Teksas i Trumpov saveznik, a Vrhovni sud je odbacio tu tužbu u decembru 2020. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada