Biden: Lažni populizam na američkom i evropskom kontinentu

Čini mi se da je najbolji odgovor za rješavanje ovih promjena ako imamo okolnosti u kojima naše ekonomije rastu i ako rastu zajedno, smatra američki predsjednik.

Joe Biden: Širom svijeta vidimo lažni populizam (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden je u utorak, na početku samita s liderima Evropske unije, upozorio na “lažni populizam” koji se širi na američkom i evropskom kontinentu.

“Usred smo zastrašujuće ljepote koja se rodila”, rekao je on, citirajući irskog pisca Williama Butlera Yeatsa, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Riječ je o, kako kaže, velikom pomaku u tehnologiji i o velikom pomaku u razvoju u svijetu.

“To izaziva veliku strepnju u našim zemljama”, dodao je američki predsjednik, koji je sjedio za velikim okruglim stolom zajedno s evropskim zvaničnicima i članovima američke vlade.

Naveo je da su ekonomske i tehnološke promjene uzrokovale političku nestabilnost koja je dovela do nesretnih ishoda.

‘Demokratske norme su na udaru’

“To čini da neki ljudi, koji su nešto poput šarlatana, pokušavaju izvući korist iz tih problema”, dodao je on.

“To vidimo u Evropi i SAD-u, to vidimo širom svijeta – lažni populizam. Čini mi se da je najbolji odgovor za rješavanje ovih promjena ako imamo okolnosti u kojima naše ekonomije rastu i ako rastu zajedno”, poručio je američki predsjednik.

Biden je rekao da se želi pozabaviti tim pitanjima tokom razgovora s evropskim liderima, koji su u toku, dan uoči njegovog putovanja u Ženevu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Evropa je naš prirodni partner, a razlog je što smo privrženi istim demokratskim normama, a one su sve više na udaru”, zaključio je Biden.

Izvor: Agencije