Američki nosač aviona ušao u Južno kinesko more

Rastu tenzije između Washingtona i Pekinga koji polaže pravo na ovaj plovni put.

Udarna grupa sprovodi pomorske sigurnosne operacije, saopštila je američka mornarica (Reuters)

Američka mornarica je saopštila da je nosač aviona USS Ronald Reagan ušao u Južno kinesko more u sklopu rutinske misije, u trenutku kada rastu tenzije između Washingtona i Pekinga koji polaže pravo na taj plovni put.

„Dok je u Južnom kineskom moru, udarna grupa sprovodi pomorske sigurnosne operacije, a prisustvo nosača aviona USS Ronald Reagan u Južnom kineskom moru dio je rutinskog prisustva mornarice SAD-a u Indo-Pacifiku“, saopštila je američka mornarica, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kina često ulaže protest zbog američkih vojnih misija u Južnom kineskom moru, za koje kaže da ne pomažu u promociji mira i stabilnosti, a ovo saopštenje američke vojske dolazi nakon što je Kina osudila zajedničku izjavu Grupe G7, koja je kritikovala Peking zbog niza pitanja.

SAD odbacuje ‘nelegalne kineske pretenzije’

Kina je posljednjih godina pojačala vojno prisustvo u Južnom kineskom moru, uključujući izgradnju vještačkih otoka i zračnih baza.

Južno kinesko more postalo je jedno od mnogih tačaka napetosti u odnosima između Kine i SAD-a, pri čemu Washington odbacuje, ono što naziva, nelegalnim teritorijalnim pretenzijama Pekinga u ovim vodama bogatim resursima na koje pravo polaže više zemalja jugoistočne Azije.

Izvor: Agencije