Netanyahu predao vlast Bennettu bez ceremonije i fotografiranja

Dosadašnji premijer Izraela zvanično je predao vlast nasljedniku u kabinetu u Jerusalemu, na sastanku koji je okončan za samo pola sata.

Naftali Bennett će biti premijer dvije godine, a onda će ga zamijeniti Yair Lapid (EPA)

Dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanyahu zvanično je u ponedjeljak predao vlast svom nasljedniku Naftaliju Bennettu u kabinetu premijera u Jerusalemu, na sastanku koji je okončan za samo pola sata.

Zvanična primopredaja vlasti završena je bez tradicionalne ceremonije i javnih izjava, bez rukovanja i fotografiranja, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Netanyahu je unaprijed zakazao sastanak s liderima opozicije u 14:30 sati po lokalnom vremenu, očito kako bi osigurao da Bennettu, svom nekadašnjem saradniku, sada rivalu, slučajno ne posveti više od jednog sata, prokomentirali su izraelski mediji.

David Bitan, zastupnik iz Netanyahuove konzervativne partije Likud, izjavio je za javni servis Kan da Netanyahu neće održati ceremoniju predaje vlasti jer osjeća da je prevaren formiranjem nove vlade te “ne želi dati ni najmanji legitimitet tome”.

Izraelski parlament – Knesset je sa samo jednim glasom više izglasao povjerenje koalicionoj vladi koju predvodi Bennett, čime je okončana Netanyahuova historijska vladavina od 12 uzastopnih godina.

Netanyahu, koji je bio najduže na toj funkciji u Izraelu, sada će biti vođa opozicije.

Koalicioni sporazum

Na osnovu koalicionog sporazuma, Bennett, lider desničarske partije Yamina (Desno), bit će premijer dvije godine, a onda će ga zamijeniti Yair Lapid, vođa partije centra Yesh atid (Ima budućnosti), koji je sada šef diplomatije Izraela.

Na ceremoniji primopredaje u Ministarstvu vanjskih poslova u Jerusalemu Lapid je rekao diplomatama da su vanjski poslovi trpjeli zbog “sramotnog nemara” u proteklim godinama i obećao da će popraviti odnose sa susjednim Jordanom, Evropskom unijom, Demokratskom strankom u Sjedinjenim Američkim Državama i američkim Jevrejima, za koje je kazao da su se pogoršali tokom vladavine Netanyahua.

Lapid je, također, rekao nešto slično što i Bennett u nedjelju u Knessetu – da se Izrael i dalje protivi povratku nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom i da će “svim sredstvima spriječiti mogućnost da se Iran snabdije nuklearnim oružjem”.

Izvor: Agencije