Ko je Naftali Bennett, Netanyahuov učenik koji ga je svrgnuo?

Bennett je prvi premijer u povijesti Izraela sa religijskom radikalnom desničarskom pozadinom.

Bennett će se na čelu nove koalicijske vlade smjenjivati sa poznatim bivšim TV voditeljem Yairom Lapidom (EPA)

Knesset je izglasao povjerenje vladi koju vodi milioner iz high-tech sektora Naftali Bennett, čelnik radikalne izraelske stranke Yamina. Bennett će biti prvi premijer u historiji Izraela sa religijskom radikalnom desničarskom pozadinom koji je smijenio svog bivšeg saveznika Benjamina Netanyahua, čime je okončana njegova dvanaestogodišnja vladavina.

Nakon burne sjednice u nedjelju, na kojoj je izbio haos i došlo do protjerivanja određenog broja članova Knesseta, izglasano je povjerenje vladi Naftalija Bennetta sa 60 glasova za i 59 protiv.

Bennett će se na čelu nove koalicijske vlade smjenjivati sa poznatim bivšim TV voditeljem Yairom Lapidom, vođom centrističke opozicione stranke “Ima budućnost”. Dogovoreno je da Bennet bude premijer prve, a Lapid  druge dvije godine mandata, prema koalicionom sporazumu između njih.

Bennett će voditi vladu do 27. avgusta 2023. godine, a zatim će premijersku funkciju preuzeti Lapid do novembra 2025, prema izraelskom listu Haaretz.

Ko je Naftali Bennett

Ko je Naftali Bennett, bivši šef Netanyahuovog ureda, koji ga je svrgnuo s pozicije premijera?

Bennett je rođen u Haifi 25. marta 1972. godine, a roditelji su mu rođeni u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa suprugom Gilat i četvero djece živi u Ra'anani, u centralnom dijelu Izraela.

Bennett je služio u jedinici specijalnih snaga izraelske vojske “Sayeret Matkal” kao i Netanyahu.

U politiku je ušao nakon što je 2005. godine prodao svoju tehnološku start-up kompaniju za 145 miliona dolara. Kasnije je postao šef Netanyahuovog ureda, koji je u to vrijeme bio u opoziciji.Nakon što je napustio Netanyahuov ured, 2010. godine je postao predsjednik vijeća Yesha, koje predstavlja jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Bennett je 2012. godine izabran za lidera krajnje desničarske stranke Jevrejski dom, koja je bila suočena s mogućnošću da izgubi sva svoja mjesta u parlamentu.

Uspio je pojačati parlamentarno prisustvo Jevrejskog doma za četiri puta, nakon što je dao niz oštrih izjava o sukobu s Palestincima.

Pozvao je na ubijanje palestinskih “terorista”, umjesto njihovog puštanja na slobodu. Također je rekao da Zapadna obala nije pod okupacijom, jer “tu nije ni bilo palestinske države”.

Radikalna vjerska i nacionalistička retorika

Bennett smatra da se izraelsko-palestinski sukob ne može riješiti, a smatra se i jednim od najglasnijih protivnika uspostavljanju palestinske države.

Uprkos svojoj desničarsko-religijskoj pozadini, Bennett se ne suzdržava od rukovanja sa ženama i ne zanimaju ga pitanja o statusu religije u zemlji. Također, zastupa liberalne ideje o određenim vrijednostima, posebno u vezi s LGBT pitanjima.

Godine 2018. preimenovao je stranku Jevrejski dom u Yamina (Udesno).

Bennett je poznat po radikalnoj nacionalističkoj vjerskoj retorici i vodi stranku Yamina koja podržava doseljenička naselja i izraelsku aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale te poziva na oštru politiku prema Iranu.

Preuzevši funkciju premijera, Bennett je prvi premijer u istoriji Izraela sa  religijskom radikalno desničarskom pozadinom. Prethodno je obavljao pet ministarskih funkcija, između ostalog i u Ministarstvo odbrane Izraela 2020. godine.

Uprkos donekle slabom rezultatu svoje stranke na posljednjim izborima u Izraelu u martu 2021. godine, Bennett je posljednjih sedmica uspio postati “king maker” u svjetlu razgovora vođenih o formiranju vladine koalicije koja je svrgnula Netanyahua nakon 12 godina provedenih na dužnosti premijera.

Izvor: Al Jazeera i agencije