Kina osudila izjavu G7, pozvala da je prestanu klevetati

Skupina G7 pozvala je Kinu da poštuje ljudska prava u pokrajini Xinjiangu, dopusti visok stepen autonomije Hong Kongu te zatražila punu istragu o podrijetlu korona virusa u Kini.

Kina je miroljubiva zemlja koja zagovara saradnju, ali ima i svoje granice, saopćila je ambasada Kine u Londonu (EPA)
Kina je miroljubiva zemlja koja zagovara saradnju, ali ima i svoje granice, saopćila je ambasada Kine u Londonu (EPA)

Kina je u ponedjeljak osudila zajedničku izjavu čelnika G7 u kojoj kritiziraju Peking zbog niza pitanja kao grubo miješanje u unutrašnje stvari zemlje i pozvala skupinu da prestane klevetati Kinu, prenosi Hina.

Skupina sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) pozvala je Kinu da poštuje ljudska prava u pokrajini Xinjiangu, dopusti visok stepen autonomije Hong Kongu te zatražila punu istragu o podrijetlu korona virusa u Kini.

Kineska ambasada u Londonu izjavila je da je jako nezadovoljna i odlučno se protivi spominjanju Xinjianga, Hong Konga i Tajvana pri čemu se iskrivljavaju činjenice i razotkrivaju “zlokobne namjere nekoliko zemalja poput Sjedinjenih Država”.

S obzirom na to da se pandemija COVID-a 19 još širi i usporava globalnu ekonomiju, međunarodnoj zajednici treba jedinstvo i saradnja svih zemalja, a ne  politika podjele, dodaje se.

Kina je miroljubiva zemlja koja zagovara saradnju, ali ima i svoje granice, saopćila je ambasada.

Politiziranje porijekla pandemije COVID-19

“Nedopustivo je miješati se u kineske unutrašnje stvari, klevetati ugled Kine i kršiti kineske interese. Odlučno ćemo braniti svoj nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese i odlučno ćemo se boriti protiv svih vrsta nepravdi i povreda nametnutih Kini”, naglašava se.

G7 bi trebao učiniti više na promicanju međunarodne saradnje, umjesto da umjetno stvara sukobe i trvenja, poručila je ambasada.

Usprotivilo se i politiziranju pitanja podrijetla pandemije COVID-a 19, jer G7 u izjavi poziva na pravodobnu i transparentnu istragu naučnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu korona virusa u Kini.

“Političari u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama zanemaruju činjenice i nauku, otvoreno dovode u pitanje i niječu zaključke izvještaja zajedničke stručne skupine i iznose nerazumne optužbe protiv Kine”, upozorava kineska ambasada.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO