Joe Biden pozdravio novu izraelsku vladu

Izrael nema boljeg prijatelja od SAD-a, rekao je američki predsjednik.

Vlada Naftalija Bennetta potvrđena je u nedjelju u izraelskom parlamentu tijesnom većinom (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je SAD i dalje predan izraelskoj sigurnosti i da će sarađivati s novom izraelskom vladom koja je okončala eru premijera Benjamina Netanyahua.

U izjavi u kojoj nije spomenuo Netanyahua, Biden je pozdravio novu izraelsku vladajuću koaliciju koju predvodi nacionalista Naftali Bennett i potvrdio dobre američko-izraelske odnose.

„Radujem se saradnji s premijerom Bennettom kako bi se osnažili svi aspekti bliskih i trajnih odnosa između dvije nacije. Izrael nema boljeg prijatelja od SAD-a”, rekao je Biden.

‘Saradnja u cilju promicanja sigurnosti’

“SAD je i dalje odlučan u svojoj podršci izraelskoj sigurnosti. Moja administracija u potpunosti je predana saradnji s novom izraelskom vladom u cilju promicanja sigurnosti, stabilnosti i mira za Izraelce, Palestince i narode u široj regiji“, dodao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i državni sekretar Antony Blinken također su objavili saopštenja u kojima su pozdravili svoje kolege u novoj izraelskoj vladi.

Bennettova vlada potvrđena je u nedjelju u izraelskom parlamentu tijesnom većinom. Riječ je koaliciji ljevičarskih, centrističkih, desničarskih i arapskih stranaka koja će vjerojatno biti krhka.

Netanyahu, najdugovječniji izraelski lider, obećao je da će se ubrzo vratiti na vlast.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO