JAR uništava dva miliona doza vakcina Johnson&Johnson

Ovo je još jedan korak unazad za južnoafričku vakcinacijsku kampanju, nakon što je dosad vakcinisano svega jedan posto od 60 miliona ljudi.

Južnoafrička Republika je očekivala da će vakcine da koristi za zdravstvene radnike i osobe starije od 60 godina (EPA)

Vakcinacijska kampanja u Južnoafričkoj Republici (JAR) pogođena je novim odlaganjem, jer će vlasti morati da unište najmanje dva miliona doza vakcina Johnson&Johnson.

Američka agencija za lijekove (FDA) je procijenila da su vakcine neupotrebljive zbog moguće kontaminacije sastojaka u fabrici u Baltimoreu, prenio je Tanjug agenciju AP.

Južnoafrička Republika je očekivala da će da ih koristi za zdravstvene radnike i osobe starije od 60 godina.

Korak unazad

Ovo je još jedan korak unazad za južnoafričku vakcinacijsku kampanju, nakon što je dosad vakcinisano svega jedan posto od 60 miliona ljudi, dodaje AP.

Ranije ove godine, vlada JAR-a je odbila gotovo milion doza vakcina AstraZenece koje je dobila od Indije, nakon preliminarne studije da oksfordska vakcina slabije štiti od blagih i srednjih oblika južnoafričkog soja koji je dominantan u toj zemlji.

Do danas je Južnoafrička Republika vakcinisala više od 1,7 miliona ljudi, uključujući i 480.000 zdravstvenih radnika, koji su bili dio kliničkog testiranja Johnson&Johnson vakcine.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO