Iran: Dogovoren širi sporazum sa SAD-om o ublažavanju sankcija

Značajni sporazum se odgađa jer još postoje sporne tačke, naveo je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana.

Svjetske sile pokušavaju oživjeti dogovor sa Iranom iz 2015, koji je SAD napustio prije tri godine (Getty)

Iran je saopćio kako je postigao širi sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama oko ukidanja sankcija na njegove industrijske sektore, uključujući i energetski, ali i upozorio kako je “ostalo jako malo vremena“ za svjetske sile da ožive nuklearni dogovor iz 2015. godine.

Saeed Khatibzadeh, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, nije dao više detalja o mogućem ublažavanju trgovinskih restrikcija koje su sprečavale Islamsku Republiku da izvozi naftu i koje su poljuljale njenu ekonomiju.

Značajni sporazum se odgađa jer još postoje sporne tačke, naveo je on novinarima u Teheranu u ponedjeljak, prenosi Bloomberg.

Khatibzadeh: Nema pat-pozicija

Tržišta nafte pažljivo prate ove pregovore, koji se održavaju u austrijskom Beču, kako bi doznali bilo kakve naznake kada će članica OPEC-a moći nastaviti s prodajom sirovine i koliko će Washington brzo dozvoliti jačanje proizvodnje.

“Preostali su neki manji tehnički, politički, pravni i praktični problemi. Nijedan zadatak nije nemoguć za pregovore i nema pat-pozicija“, ističe Khatibzadeh.

Sirova brent nafta poskupila je za jedan posto, na 73,43 dolara po barelu u 8:30 sati u Londonu, povećavši svoju vrijednost ove godine na 42 posto.

Trgovci su pomjerili procijenjene datume iranskog povratka jer se pregovori razvlače.

Svjetske sile pokušavaju oživjeti dogovor sa Iranom iz 2015. godine, koji je SAD napustio prije tri godine.

Njime su bile suzbijene iranske atomske aktivnosti kako bi sankcije bile oslabljene.

Prestaje mandat predsjednika Rouhanija

U subotu je šef iranskih pregovarača u Beču Abbas Araghchi kazao kako je malo vjerovatno da će se dogovor postići prije predsjedničkih izbora u njegovoj zemlj ovog petka.

Predsjednik Hassan Rouhani – koji je ispregovarao dogovor iz 2015. godine – trebao bi napustiti ured ovog augusta, nakon dva mandata, a očekuje se kako će ga zamijeniti Ebrahim Raisi, imam općenito shvaćen kao neprijateljski nastrojen prema pregovorima sa SAD-om.

Ipak, glasnogovornik iranske Vlade je rekao prošle sedmice kako je odluka o obnovi sporazuma djelo vrhovnog lidera, ajatolaha Alija Khameneija, i na nju neće djelovati odlazak Rouhanija, navodi Bloomberg.

Izvor: Agencije