Hiljade demonstranata u Madridu protiv pomilovanja katalonskih separatista

Protesti su organizovani protiv pomilovanja 12 separatista koji stoje iza neuspjelog pokušaja sticanja nezavisnosti 2017. godine.

Demonstranti u Madridu planirana pomilovanja vide kao prijetnju nacionalnom jedinstvu (EPA)
Demonstranti u Madridu planirana pomilovanja vide kao prijetnju nacionalnom jedinstvu (EPA)

Deseci hiljada ljudi izašli su na proteste nedjelju u Madridu protiv kontroverznog plana za pomilovanje zatvorenih katalonskih separatista, prenose agencije.

Čelnici španskih desničarskih stranaka pridružili su se protestima protiv pomilovanja 12 separatista koji stoje iza neuspjelog pokušaja sticanja nezavisnosti 2017. godine.

Demonstranti optužuju špansku vladu koju vode socijalisti da koristi taj plan kako bi ojačala svoju političku podršku, prenosi Hina.

Međutim, vlada kaže da će pomilovanja pomoći u smirivanju napetosti zbog Katalonije.

Nastojanje poluautonomne regije da stekne nezavisnost uvelo je 2017. Španiju u njenu najveću političku krizu u posljednjih 40 godina.

Devetero katalonskih separatističkih čelnika proglašeno je krivima za pobune 2019. godine, povezane s njihovom ulogom na ilegalnom referendumu o nezavisnosti. Još trojica proglašeni su krivima za neposluh, ali nisu zatvoreni.

‘Prijetnja nacionalnom jedinstvu’

Demonstranti u Madridu planirana pomilovanja vide kao prijetnju nacionalnom jedinstvu. Mnogi su mahali crveno-žutim nacionalnim zastavama okupljeni na trgu Colon u središtu Madrida.

“Morali bismo to sada zaustaviti jer za pomilovanje morate pokazati kajanje, a separatisti to neće pokazati”, rekao je demonstrant Carlos Bandecha za novinsku agenciju Reuters.

Španski premijer Pedro Sanchez brani taj potez kao način da se zbliže Katalonci i Španci.

“Špansko društvo mora preći iz loše prošlosti u bolju budućnost – a za to je potrebna velikodušnost”, rekao je Sanchez ranije ove sedmice.

Oko 61 posto Španaca ne slaže se s pomilovanjima, a 29,5 posto podržava, prema nedavnoj anketi španskog lista El Mundo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO