Hamas poziva na moblizaciju i okupljanje u Al-Aksi u utorak

U okupiranom Jerusalemu već danima vlada napetost zbog niza provokacija doseljenika i odobrenja okupacione policije da se organizira ‘marš zastava’.

Palestinci su prošlog mjeseca proslavili kod Kupole na stijeni prekid vatre između frakcija otpora i okupacionih snaga (Anadolija)

U okupiranom Jerusalemu danima vlada napetost zbog niza provokacija doseljenika i odobrenja okupacione policije da se organizira “marš zastava”.

Islamski pokret otpora Hamas pozvao je stanovnike i omladinu okupiranog Jerusalema na mobilizaciju i masovno okupljanje u dvorištu blagoslovljene džamije Al-Aksa i ulicama Starog grada, kako bi spriječili radikalne doseljenike u namjeri da organiziraju “marš zastava” u utorak.

U izjavi koju je Hamas objavio u nedjelju, glasnogovornik pokreta za Jerusalem Mohammad Hamadah je rekao: “Neka utorak bude dan mobilizacije, polaska prema džamiji Al-Aksa i dan bijesa i prkosa okupatoru… Pokažite Bogu i svom narodu ono što ste uspjeli inovirati i budite najbolja sablja Jerusalema i Al-Akse.”

Policija popušta ekstremistima

Istakao je da su “naši nepokolebljivi građani i čuvari u Jerusalemu i okolini Jerusalema bili inspiracija za ostale stanovnike zemlje da budu nepopustljivi i nepokolebljivi u suprotstavljanju okupatoru, kako bi ga spriječili da nametne svoju volju i izmijeni karakteristike Jerusalema, u smislu identiteta i izgleda”.

Hamadeh je rekao da “mrska okupacija ponovo pušta svoja zalutala stada da skrnave ulice drevnog Jerusalema i podižu zastave svoje prolazne tvorevine. Takav potez ne proizlazi iz bilo kakvog samopouzdanja i snage, a motiviran je isključivo neuspjehom i povlačenjem.”

Prošlog petka je izraelska okupaciona policija u Jerusalemu postigla dogovor s organizatorima “marša zastava”, koji je planiran za utorak, da se “ples zastava” održi na području Bab al-Amuda (Kapija Damaska).

Marš bi odatle trebao krenuti prema Bab al-Khalilu (Jafa kapiji), gdje će učesnici biti podijeljeni u dvije grupe na putu do zida Al-Buraq (Zid plača).

Palestinske frakcije otpora upozorile su da ne smije doći do skrnavljenja Al-Akse.

Test za novu vladu

Izraelski mediji prenijeli su riječi organizatora “marša zastava” da će jedna grupa učesnika proći kroz Islamsku četvrt u Starom gradu, a druga grupa kroz Jevrejsku četvrt.

Ministarsko vijeće za sigurnosna i politička pitanja odlučilo je organizirati marš u utorak umjesto u prošli četvrtak, strahujući da bi moglo doći do pogoršanja sigurnosne situacije.

Time je lopta prebačena novoj izraelskoj vladi, kojoj je izglasano povjerenje u Knessetu u nedjelju.

Elias Karam, dopisnik Al Jazeere iz Jerusalema, rekao je da je izraelska policija očito podlegla pritiscima ekstremne desnice, koji su vršeni tokom proteklih dana – kako na policijske uprave, tako i na političare u Izraelu.

Istakao je da odobrena ruta nije put koji su organizatori željeli, ali predstavlja srednje rješenje.

Ovaj marš se obično održava na godišnjicu okupacije grada Jerusalema prema hebrejskom kalendaru, s tim da je njegova organizacija ove godine otežana zbog velike napetosti koja je vladala u Jerusalemu i zasipanja grada raketama otpora prije izbijanja rata protiv Gaze.

Hamas i Islamski džihad upozoravaju

Nakon što je izraelska policija pristala da se održi “marš zastava”, Islamski pokreti otpora Hamas i Islamski džihad upozorili su u petak na posljedice izraelskog ponašanja u Jerusalemu i mogućnost kolapsa sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

“Ako izraelska okupacija ne zaustavi ekstremizam doseljenika u Jerusalemu i Al-Aksi, mogle bi ih udariti munje”, rekao je novinarima u Gazi Khalil al-Haya, zamjenik šefa Hamasa u Pojasu Gaze.

U slučaju da se nastave pozivi za organiziranje povorki ekstremističkih jevrejskih skupina u Starom gradu u Istočnom Jerusalemu, “prekid vatre će ostati krhak”, upozorio je Al-Hayya.

“Da bi se prekid vatre nastavio, projekat raseljavanja na periferiji Jerusalem mora biti zaustavljen”, naglasio je.

U međuvremenu je Khaled al-Batsh, član Političkog biroa Islamskog džihada, izjavio da odlazeći izraelski premijer Benjamin Netanyahu “pokušava izvesti svoje krize na štetu palestinskog naroda u Jerusalemu”.

Niz provokacija doseljenika

Batsh je pozvao sve strane da “zaustave Netanyahua i njegove pristalice da provode politiku spaljene zemlje prema palestinskom narodu, u nastojanju da izbjegne sudove i gubitak političke budućnosti”.

Od prošlog četvrtka vlada napetost okupiranom Jerusalemu, kao rezultat niza provokacija doseljenika, uključujući posjetu Itamara Ben Gvira, člana Knesseta ispred krajnje desnice, Kapiji Damaska.

Gvir je došao do Kapije Damaska protestirajući protiv odluke izraelske policije da ga spriječi u organizaciji marša zastava, ali je otišao nakon što su mu se Palestinci suprotstavili.

Izraelska policija je uhapsila nekoliko Palestinaca koji su mu se pokušali suprotstaviti, dok su videosnimci dokumentirali napade i zlostavljanje određenog broja mladića prilikom hapšenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije