Egipat: Smrtne kazne za 12 pripadnika Muslimanske braće

Sud je preinačio smrtne kazne na doživotne kazne zatvora za još 31 člana organizacije koji su učestvovali u protestu u Kairu 2013. godine.

Sudski slučaj potiče iz događaja 2013. godine i lokalno je poznat kao 'slučaj rasturanja demonstracija u Rabi' (EPA)

Egipatski sud potvrdio je 12 smrtnih kazni izrečenih članovima Muslimanske braće, uključujući dvojicu vođa te grupe, javio je sudski izvor.

Kasacioni sud je, također, preinačio smrtne kazne na doživotne kazne zatvora za još 31 člana Muslimanske braće koji su učestvovali u protestu u Kairu 2013. godine, kada su snage sigurnosti ubile stotine ljudi, rekao je taj izvor, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Organizacija Muslimanska braća, koja se od ljeta 2013. godine u Egitpu smatra “terorističkom” i koja je nakratko tokom jedne godine bila na vlasti u Egiptu, danas je takoreći nepostojeća.

Osuđeni na smrt su optuženi da su naoružavali kriminalne bande koje su napadale stanovnike, odupirali se policiji i posjedovale oružje, municiju, kao i materijal za proizvodnju bombi, piše u presudi suda.

Svegavanje legitimnog predsjednika

Druge tačke optužnice uključuju ubistvo policajaca, otpor vlastima, okupaciju i uništenje javnih dobara, prema navodima suda.

Na ove odluke suda se ne može uložiti žalba, rekao je sudski izvor.

Muslimanska braća je izbrisana iz političkog pejzaža 2013. godine, nakon kratkog jednogodišnjeg mandata jednog od njihovih pripadnika Mohameda Mursija na mjestu predsjednika.

Kao prvi demokratski izabrani predsjednik nakon narodne pobune 2011. godine, Mursija je svrgnula vojska, na čijem čelu je tada bio maršal Abdel Fattah Al-Sisi, sadašnji predsjednik zemlje.

Sudski slučaj koji potiče iz događaja 2013. godine lokalno je poznat kao “slučaj rasturanja demonstracija u Rabi”, a prvobitno je u okviru tog slučaja bilo više od 600 optuženih.

Raba se odnosi na trg na istoku Kaira, gdje su sigurnosne snage napale i ubile stotine ljudi u samo jednom danu za vrijeme velikih sjedećih demonstracija na kojima se pozivalo na povratak Mursija na vlast.

HRW: Najveće masovno ubistvo

Egipatski sud je 2018. godine osudio na smrt 75 učesnika tog protesta i još mnogo drugih na razne zatvorske kazne.

Mursijev sin Osama osuđen je na 10 godina zatvora.

Rasturanje tog skupa, koje se dogodilo nekoliko sedmica nakon svrgavanja Mursija, nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) nazvala je “najveće masovno ubistvo u savremenoj egipatskoj historiji”.

Vlasti su tada rekle da su članovi Muslimanske braće bili naoružani i da je operacija rasturanja skupa bila vezana za kontraterorizam.

Izvor: Agencije