Biden: Odnosi SAD-a i Rusije zavise od Putinovih reakcija

Potrebno je da Kina dozvoli pristup istražiocima koji bi trebalo da utvrde da li je korona virus prirodna tvorevina, ili laboratorijski eksperiment u kom se dogodila greška, rekao Joe Biden.

Kada je o Kini riječ, Biden je rekao da će se SAD neposredno nositi sa njom (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je tačnom izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da su odnosi država koje predvode na najnižoj tački tokom posljednjih nekoliko godina, prenosi Beta.

“Jasno ću ukazati da je u pravu kada to misli – što zavisi od njegovih reakcija i poštovanja međunarodnih normi – što u brojnim slučajevima ne čini”, rekao je Baiden novinarima na kraju samita G7 u Britaniji, prenosi Glas Amerike.

Biden je rekao da su zapadne demokratije u nadmetanju sa autokratskim vladama.

“Ne takmičimo se samo sa Kinom već sa autokratskim vladama širom svijeta, mogu li demokratije biti konkurentne autokratijama u 21. vijeku, periodu rapidnih promjena”, rekao je američki predsjednik.

Kada je o Kini riječ, Biden je rekao da će se SAD neposredno nositi sa njom.

Ne traži sukob sa Kinom

On je rekao da je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu rekao da ne traži sukob.

“Sarađivaćemo u oblastima u kojima je to moguće, jasno ću ukazivati na ono u čemu se sporimo i reagovaćemo na poteze koji su protivrječni”, rekao je Biden.

Takođe, ukazao je da je potrebno da Kina dozvoli pristup istražiocima koji bi trebalo da utvrde da li je korona virus prirodna tvorevina ili pak, kako se izrazio, laboratorijski eksperiment u kom se dogodila greška.

“Potrebno je da imamo pristup”, rekao je Biden i dodao da bi manjak transparentnosti mogao da doprinese nastanku nove pandemije.

Izvor: Agencije