Grupa G7 obećala milijardu vakcina za siromašne

Lideru zemalja članica G7 krtikovali su Kinu zbog tretmana Ujgura, prisilnog rada i pitanja Tajvana.

Klimatske organizacije već su kritizirale planove kao nedovoljne (Reuters)

Lideri grupe G7 u zajedničkoj izjavi na samitu u engleskom Cornwallu, dogovorili su da će u idućoj godini isporučiti milijardu doza vakcine protiv COVID-19 siromašnim zemljama, te će sarađivati s privatnim sektorom, sa grupom G20, koja obuhvata rastuće ekoomije, i drugim zemljama kako bi povećali proizvodnju i distribuciju idućih mjeseci.

„Prioritet je osigurati da odgovorimo potražnji za vakcinom i ovdje EU može preuzeti vodstvo. Partneri su nam se sada pridružili u ubrzanju proizvodnje vakcina širom svijeta”, objavio je na Twitteru predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će njezina zemlja dati “velik doprinos” distribuciji vakcina za siromašne države.

„Njemačka je odgovorna za 350 miliona doza”, rekla je Merkel u nedjelju u zaključcima samita sedmorice u Cornwallu.

“S vremenom, ta brojka će vjerojatno biti veća”, rekla je.

Merkel za proizvodnju vakcina u Africi

Također se, kako javlja Reuters, a prenosi Hina, Merkel zauzela za to da se vakcine proizvode i u afričkim zemljama.

Posljednjeg dan samita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada su se usredotočili i na klimatske promjene.

Domaćin Britanija želi iskoristiti konferenciju kako bi uvjerila sedam svjetskih vodećih ekonomskih sila da se dogovore o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati na svjetskoj razini na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu u novembru, prenosi Hina.

Uz Britaniju i SAD, države G7 također uključuju Njemačku, Francusku, Italiju, Japan i Kanadu.

Usaglasili su se da će brzo poboljšati tehnologije i politike koje ubrzavaju prelazak s korištenja uglja, i potvrdili obaveze da će povećati doprinose za finansiranje borbe protiv klimatskih promjena.

Zemlja se već zagrijala za oko 1,2 stepena u poređenju s predindustrijskom razinom.

Kritike Kini zbog Ujgura

Lideri G7 složili su se i da pruže svoj doprinos kako bi ispunili zaostalu obavezu od 100 milijardi dolara godišnje pomoći siromašnijim zemljama da smanje emisije i izbore se sa globalnim zagrijavanjem.

Klimatske organizacije već su kritizirale planove kao nedovoljne.

Catherine Pettengell, privremena direktorica Climate Action Network UK, rekla je da raspored i raspon najava još uvijek nisu jasni, a bez toga su “prazna obećanja”.

Lideri G7 pozvali su danas Kinu da poštuje ljudska prava u poluautonomnom gradu Hong Kongu i u pokrajini Xinjiang, gdje živi muslimanska ujgurska manjina i zatražili potpunu i temeljnu istragu o porijeklu korona virusa.

Oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se usprotivili jačanju tenzija u Tajvanskom moreuzu.

Takođe su istakli da su zabrinuti zbog navodnog prisilnog rada u Kini, uključujući sektore poljoprivrede i tekstilne industrije.

Čelnici su pozvali Rusiju da “prestane s destabilizirajućim aktivnostima”, uključujući posredovanja i intervencije, da poštuje ljudska prava i privede pravdi odgovorne za cyber napade sa svoje teritorije.

Izvor: Agencije

Povezane

Boris Johnson istakao je kako čelnici razvijenih zemalja ne smiju ponavljati greške napravljene tokom pandemije. Aktivisti, s druge strane, kažu kako to nije dovoljno.

Published On 11 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO