Kina Grupi G7: Vrijeme kad su male grupe zemalja odlučivale je davno prošlo

Uvijek smo vjerovali da su sve države jednake i da bi se svjetska pitanja trebala rješavati uz savjetovanje sa svim državama, tvrde Kinezi.

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija (EPA)
G7 čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija (EPA)

Kineske vlasti danas su upozorile lidere Grupe G7 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, da su dani kada su “male” grupe zemalja odlučivale o sudbini svijeta “odavno prošli”, uzvraćajući udarac grupi koja traži jedinstveni stav prema Pekingu.

„Dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja davno su prošli. Uvijek smo vjerovali da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi se svjetska pitanja trebala rješavati uz savjetovanje sa svim državama“, izjavio je neimenovani portparol kineske ambasade u Londonu, prenijela je Beta, pozivajući se na RFE i BBC.

Pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. godine, kojim je okončan Hladni rat.

Konkurencija kineskoj inicijativi

Na samitu je u subotu predstavljen infrastrukturni plan za zemlje u razvoju koji bi trebalo konkurisati kineskoj inicijativi “Pojas i put” vrijednoj nekoliko hiljada milijardi dolara.

Lideri G7 izrazili su nadu da će plan poznat kao inicijativa “Izgradimo bolji svijet” (Build Back Better World) ponuditi transparentno partnerstvo i finansijsku pomoć do 2035. godine za zemlje u razvoju.

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Izvor: Agencije

Povezane

Samit okuplja lidere Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i SAD-a u ljetovališhttps://wordpress.balkans.aljazeera.net/wp-admin/post.php?tu Carbis Bay, na jugozapadu Engleske.

11 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO