Annalena Baerbock kandidatkinja Zelenih za njemačku kancelarku

Baerbock je izabrana uprkos greškama koje je i sama priznala i koje joj ne idu u prilog u utrci za funkciju.

Annalena Baerbock nije prijavila parlamentu bonus koji je dobila od stranke, a na koji nije plaćen porez (EPA)

Stranka Zelenih službeno je u subotu u Berlinu odredila svoju kandidatkinju Annalenu Baerbock kandidatkinjom za njemačku kancelarku, uprkos “pogreškama” koje je sama priznala i koje joj ne idu u prilog u utrci za nasljednicu Angele Merkel.

Na trodnevnom stranačkom kongresu koji je u petak počeo u Berlinu, 688 zelenih se sa 98,5 posto glasova izjasnilo za dvojac Baerbock/Robert Habeck.

Habeck je supredsjednik stranke.

Za poređenje, kada je 2019. izabrana za predsjednicu stranke, Baerbock je osvojila 97,1 posto glasova, a Robert Habeck 90,4 posto.

Baerbock (40) je izrazila žaljenje što je, nakon što je u aprilu imenovana kandidatkinjom za kancelarku, napravila neke “pogreške” koje joj “jako smetaju” i koje su rezultirale značajnim smanjenjem popularnosti Zelenih u anketama, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Greške u biografiji

Od Zelenih su trenutno nešto popularniji konzervativci CDU-CSU, iako im je na čelu neomiljeni Armin Laschet.

Po anketi provedenoj u četvrtak za televiziju ARD, za kršćanske demokrate bi glasalo 28 posto ispitanika, a za Zelene 20 posto, što je pad od šest bodova u mjesec dana.

Baerbock nije prijavila donjem domu njemačkog parlamenta bonus koji je dobila od stranke, a na koji nije plaćen porez.

Također je morala ispraviti svoju biografiju, u kojoj je bilo nekoliko grešaka.

I Habeck je imao određenih problema u redovima vlastite stranke jer se zalagao za isporuku oružja Ukrajini da bi se ta zemlja mogla suočiti s ruskom prijetnjom.

Izvor: Agencije