Evropski ministri obećali zaštititi novinare i slobodu izražavanja

Zatraženo je da se izrade nacionalni akcioni planovi za zaštitu novinara čija je sigurnost sve ugroženija.

Vijeće je pozvano da pooštri standarde za sadržaje na internetu (EPA)

Ministri 47 država članica Vijeća Evrope složili su se da će tražiti nove propise za zaštitu slobode izražavanja na internetu i drugim medijima usljed sve veće zabrinutosti da bi se vještačka inteligencija mogla koristiti za suzbijanje prava, saopštili su zvaničnici.

Ministri zaduženi za medije i informaciono društvo zatražili su od Vijeća Evrope, najveće organizacije za zaštitu ljudskih prava na kontinentu, da pomogne u izradi nacionalnih akcionih planova za zaštitu novinara čija je sigurnost sve više ugrožena.

Zalaganja za nove propise koji će regulisati zaštitu novinara i medija, ministri su unijeli u dokumente koje su usvojili na kraju dvodnevne konferencije u Nikoziji, dodaje Beta, pozivajući se na AP.

Ministri su se složili da razviju regulatorni okvir koji će osigurati da automatizovani alati za kreiranje i distribuciju vijesti ne umanjuju pravo na slobodu izražavanja.

Podrška nezavisnim medijima

Najavili su saradnju sa programerima tehnologije vještačke inteligencije dizajniranim za stvaranje i distribuciju sadržaja na mreži na izradi pravila za zaštitu slobodnog izražavanja.

Novinari bi bili pozvani da zajednički razvijaju etičke kodekse koji promovišu “transparentnu i odgovornu” upotrebu vještačke inteligencije u redakciji i da zaštite ljude na mreži od eksploatacije ličnih podataka.

Ministri su se obavezali da će podržati nezavisne medije kao odbranu protiv dezinformacija i pozvali Vijeće da pooštri standarde za sadržaje na internetu.

Istakli su posvećenost uklanjanju  “svih prepreka slobodi izražavanja” u svjetlu pandemije COVID-19.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO