WP: Rusija Iranu dostavlja napredni špijunski satelit

Kako piše Washington Post, riječ je o ruskom satelitu Kanopus-V, opremljenim kamerama visoke rezolucije.

Lansiranje satelita planirano u narednim mjesecima, navodi američki list (EPA - Ilustracija)

Rusija se priprema dostaviti Iranu napredni satelit kojim bi Teheran mogao pratiti potencijalne vojne mete širom Bliskog istoka, objavio je američki Washington Post u četvrtak, prenosi agencija Reuters.

Navodi se kako je planirano isporučiti ruski satelit Kanopus-V, opremljen sa kamerama visoke rezolucije, koji će biti lansiran iz Rusije narednih mjeseci, navodi Post.

Ovaj izvještaj je objavljen, piše Reuters, nekoliko dana pred susret predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u švicarskoj Ženevi, kao i u vrijeme indirektnih razgovora Washingtona i Teherana oko oživljavanja nuklearnog dogovora iz 2015. godine koji je napravljen kako bi se obustavio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Satelit bi omogućio „stalno praćenje lokacija raspona od naftnih rafinerija u Zaljevu i izraelskih vojnih baza do iračkih kasarni u kojima su američke trupe“, navodi se u izvještaju Posta gdje se citiraju tri neimenovana izvora – aktuelni i bivši američki zvaničnik, kao i viši bliskoistočni zvaničnik upoznat o prodaji.

Daleko od američkih kapaciteta

Iako je Kanopus-V napravljen za civilnu upotrebu, lideri iranskih Čuvara islamske revolucije su nekoliko puta išli u Rusiju od 2018. kako bi ispregovarali posao, piše američki list.

Ruski eksperti su putovali ovog proljeća u Iran kako bi obučili osoblje koje će upravljati satelitom iz novoizgrađenog postrojenja kod Karaja, zapadno od Teherana, dodaje se dalje u tekstu.

Satelit bi imao rusku opremu, navodi se, „uključujući kameru sa rezolucijom od 1.2 metra što je značajno unaprjeđenje iranskih trenutnih kapaciteta, ali je i dalje značajno lošije od kvalitete američkih špijunskih satelita“.

Revolucionarna garda je u aprilu 2020. objavila kako je uspješno lansirala prvi satelit iranske vojske u orbitu na što je reagirao tadašnji američki državni sekretar Mike Pompeo koji je tražio pozivanje Teherana na odgovornost jer je, kako je vjerovao, prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO