Pulitzerova nagrada tinejdžerki koja je snimila ubistvo Georgea Floyda

Darnella Frazier je snimila ubistvo u videu koji je podstakao proteste protiv policijske brutalnosti.

Floyd je umro pošto ga je policajac Derek Chauvin držao pritisnutog na vrat na zemlji devet minuta i 29 sekundi (Reuters)

Specijalna nagrada Pulitzer dodijeljena je danas tinejdžerki čiji je video snimak smrti Afroamerikanca Georgea Floyda pod koljenom bijelog policajca pokrenuo globalni pokret protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Žiri za Pulitzerove nagrade, najprestižnije američke novinarske nagrade, nagradio je 18-godišnju Darnellu Frazier, zbog toga što je “hrabro snimila ubistvo Georgea Floyda, u videu koji je podstakao proteste protiv policijske brutalnosti širom svijeta ukazujući na presudnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom”.

Frazier je imala 17 godina kada je snimila video u maju 2020. godine, kada ga je privela policija Minneapolisa, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Val protesta širom SAD-a

List Star Tribune iz Minneapolisa dobio je Pulitzerovu nagradu za udarne vijesti za pokrivanje ubistva Georgea Floyda 25. maja 2020. godine i građanskih nemira koji su uslijedili u gradu.

Floyd je umro pošto ga je bijeli policajac Derek Chauvin držao pritisnutog na vrat na zemlji devet minuta i 29 sekundi.

Taj postupak je izazvao talas protesta, prvo u Minneapolisu, a zatim širom SAD-a.

Chauvin je kasnije osuđen za ubistvo.

Izvor: Agencije