Počeo Samit G7: Očekuje se donacija milijardu doza vakcine siromašnim

Glavne tačke dnevnog reda bit će pandemija korona virusa, globalni geopolitički rizici i klimatske promjene.

Ovo je prva prekookeanska posjeta Joea Bidena otkako je inaugurisan u januaru (Reuters)

Lideri zemalja grupe G7 i tri gostujuće zemlje okupili su se u Cornwallu u Engleskoj u okviru ovogodišnjeg Samita G7.

Riječ je o 47. samitu koji se održava pod visokim sigurnosnim i epidemiološkim mjerama.

Očekuje se da će prisutni obećati donaciju milijardu doza vakcina siromašnim zemljama, nakon što je američki predsjednik Joe Biden obećao 500, a britanski premijer Boris Johnson 100 miliona.

Biden također prisustvuje Samitu, a to je ujedno i njegova prva prekookeanska posjeta otkako je inaugurisan u januaru, piše Anadolija.

Domaćin je Johnson, a tu su i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Kanade Justin Trudeau, premijer Italije Mario Draghi, premijer Japana Yoshihide Suga, predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Kao gosti samitu prisustvuju i australski premijer Scott Morrison, predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa.

Sastanci iza zatvorenih vrata

Očekuje se da će indijski premijer Narendra Modi, koji je takođe pozvan, prisustvovati samitu putem videokonferencije zbog krize COVID-19 u njegovoj zemlji.

Samit se održava u zaljevu Corbis, selu u Cornwallu, koje je pod vrlo strogom zaštitom britanskog osiguranja, uključujući mornaričke jedinice i komande specijalne zrakoplovne službe.

Glavne tačke dnevnog reda bit će pandemija korona virusa, globalni geopolitički rizici i klimatske promjene.

Sastanci će se održavati iza zatvorenih vrata, a događaj će pratiti ograničeni broj novinara zbog epidemioloških mjera koja zabranjuju velika okupljanja.

Samit će završiti završnim saopštenjem u nedjelju prije nego što lideri krenu iz Velike Britanije u Brisel na samit NATO-a koji bi se trebao održati u ponedjeljak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO