Johnson očekuje da G7 donira milijardu doza vakcina siromašnijim zemljama

Nakon obećanja Joe Bidena da će SAD donirati 500 miliona doza vakcina, britanski premijer je rekao da će njegova zemlja dati najmanje 100 miliona doza.

Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson očekuje da će skupina G7 tokom samita, koji počinje u petak, donirati milijardu doza vakcina protiv COVID-a 19 siromašnijim zemljama.

Johnson je samo nekoliko sati nakon obećanja američkog predsjednika Joe Bidena da će SAD donirati 500 miliona doza Pfizerovih vakcina, rekao da će Britanija dati najmanje 100 miliona doza viška vakcina najsiromašnijim zemljama, navodi Hina pozivajući se na Reuters.

Britanski je premijer već pozvao čelnike G7 da se obavežu vakcinisati cijeli svijet do kraja 2022, a očekuje i da će se oko donacije milijarde doza vakcina govoriti tokom trodnevnog samita te skupine u engleskom primorskom ljetovalištu Carbis Bay.

Masovni korak ka pobjedi

“Kao rezultat uspjeha programa vakcinacije u Velikoj Britaniji, sada možemo i podijeliti višak doza onima koji ih trebaju. Time poduzimamo i masovni korak prema tome da zauvijek pobijedimo ovu pandemiju”, prenose Johnsonove riječi iz njegova ureda.

Iako su vakcine protiv COVID-a 19 na tržište stizala ‘vratolomnom’ brzinom, u Britaniji je do sada prvu dozu vakcine dobilo 77 posto odrasle populacije, a u SAD-u 64 posto, no smatra se da će pandemija prestati tek kad se sve zemlje vakcinišu.

S obzirom na to da se globalna populacija približila osam milijardi, a većini ljudi treba dvije doze vakcine, ako ne i pomoćne injekcije kako bi se uhvatile u koštac i s varijantama sojeva, neki drže da su svjetski čelnici trebali ići puno dalje i puno brže s vakcinacijom.

“Cilj G7 je osigurati milijardu doza i to bi trebao biti minimum, a vremenski okvir treba ubrzati”, rekla je Lis Wallace iz grupe ONE za borbu protiv siromaštva.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO