Članice EU-a smanjuju restrikcije putovanju u sezoni

Osobe koje su primile zadnju dozu vakcine prije 14 ili više dana ne bi trebale imati ograničenja putovanja u drugu evropsku zemlju, kažu diplomate.

Posjetioci iz drugih zemalja također mogu dolaziti ako dokažu da su vakcinisani (EPA)

Zemlje članice EU-a dogovorile su se u petak o ublažavanju restrikcija putovanja tokom ljeta te će u potpunosti vakcinisani turisti biti oslobođeni vakcinisanja ili izolacije, dok će se proširiti lista evropskih regija iz kojih je “sigurno putovati”, kazali su diplomati, prenosi Reuters.

Ambasadori iz 27 članica EU-a odobrili su modificirani prijedlog Evropske komisije po kojem osobe koje su primile zadnju dozu vakcine prije 14 ili više dana ne bi trebale imati ograničenja putovanja u drugu evropsku zemlju, kazala su trojica evropskih diplomata.

Restrikcije za druge putnike trebale bi biti utemeljene na epidemiološkoj situaciji u zemlji iz koje se putuje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nešto više od četvrtine odrasle populacije u EU potpuno je vakcinisana protiv COVID-a.

Revidirane smjernice donesene su u vrijeme kada EU uvodi certifikate kojima će se potvrđivati je li osoba vakcinisana ili je stekla imunitet pošto je preboljela COVID ili je pak testirana negativno na korona virus.

Sistem bi trebao biti spreman za primjenu 1. jula, iako su neke zemlje, među njima Hrvatska, ranije uvele certifikate.

Kako funkcionira sistem?

Kako se proces vakcinacije ubrzava, evropski blok olabavit će ograničenja za zone koje označava različitim bojama.

“Zelene” regije tako sada trebaju imati manje od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana, te udio pozitivnih testova ispod 4 posto.

Djeca od 12 godina ili više mogu biti testirana, ali će morati u karantin samo ako mora i odrasla osoba koja je u njihovoj pratnji.

Zemlje članice EU-a moći će povući i “hitnu ručnu kočnicu” te zabraniti ulazak svih putnika iz regije u kojoj se pokaže porast zaraznije varijante bolesti.

Sistem je osmišljen i da se primijeni na države koje nisu članice EU-a, ali su u sistemu šengenske zone otvorenih granica: na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, ali ne i na Veliku Britaniju, bivšu članicu Unije.

Posjetioci iz drugih zemalja također mogu dolaziti ako dokažu da su vakcinisani.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO