Blinken: SAD zabrinut zbog kineskog postupanja nad Ujgurima

Američki državni sekretar je u telefonskom razgovoru poručio Yang Jiechiju zabrinutost zbog kineske prakse nad Ujgurima u Xinjiangu, okarakterisavši to i genocidom.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja demokratskih normi u Hong Kongu (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken obavio je telefonski razgovor s Yangom Jiechijem, direktorom Ureda povjerenstva za vanjske poslove Kineske komunističke partije (KPK), a tokom razgovora je izrazio zabrinutost zbog kineske prakse nad Ujgurima u Xinjiangu, okarakterisavši to i genocidom, javlja Anadolija.

Glasnogovornik State Departmanta Ned Price kazao je kako su dvojica dužnosnika razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i američkoj politici prema Sjevernoj Koreji.

Napomenuo je također da su Blinken i Yang razmijenili mišljenja o Iranu, Mijanmaru i globalnoj klimatskoj krizi.

Pogoršanje demokratskih normi u Hong Kongu

“Osvrćući se na izbijanje pandemije COVID-19, ministar je naglasio važnost saradnje i transparentnosti u naporima u vezi s porijeklom virusa, uključujući tekuće dvije faze studija koje su vodili stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije u Kini”, rekao je Price.

Naveo je kako je Blinken također izrazio zabrinutost zbog pogoršanja demokratskih normi u Hong Kongu.

“Ministar je naglasio svoju zabrinutost zbog genocida i zločina protiv čovječnosti koji su u toku protiv pretežno muslimana Ujgura i pripadnika drugih etničkih i vjerskih manjinskih skupina u Xinjiangu”, naveo je Price.

Glasnogovornik Price je izjavio da je Blinken također Yangu prenio da su zabrinuti zbog pritiska pekinške administracije na Tajvan i nepravednih hapšenja u zemlji.

Izvor: Agencije