Bijes nakon pitanja muslimanske zastupnice Omar

Zastupnica Demokratske stranke u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a pitala o američkom protivljenju istragama ICC-a u Izraelu i Afganistanu.

Omar pitala gdje žrtve ratnih zločina koje su počinili Izrael i Hamas trebaju ići tražiti pravdu ako se SAD protivi radu ICC-a (Reuters)

Demokratski lideri u Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država pokušavali su smiriti bijes zakonodavaca u četvrtak zbog pitanja zastupnice Ilhan Omar koje se odnosilo na američko protivljenje istragama Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Izraelu i Afganistanu.

Omar, jedna od troje muslimanskih zastupnika u Domu, 7. juna je postavila pitanje gdje žrtve ratnih zločina koje su počinili Izrael i Hamas trebaju ići tražiti pravdu ako se SAD protivi radu ICC-a. Ovo je bilo pošteno, ali usmjereno pitanje i državni sekretar Antony Blinken je odgovorio da sudovi u SAD-u i Izraelu mogu pružiti adekvatne sudske postupke za takve tvrdnje.

No, pitanje Omar izazvalo je osude čak i njenih demokratskih kolega te povike o „antisemitizmu“ sa repubikanske desnice, kao i novu salvu prijetnji smrću poslatih u njen ured.

Islamofobni stavovi

„Izjednačavanje SAD-a i Izraela sa Hamasom i talibanima je koliko uvrijedljivo, toliko i pogrešno usmjereno“, navodi se u saopćenju 11 jevrejskih demokrata dva dana nakon što je Omar postavila pitanje Blinkenu. Omar je odgovorila nazvavši saopćenje grupe zastupnika Demokratske stranke „sramotnim“.

„Islamofobni stavovi u njihovom saopćenju su uvredljivi. Stalno zlostavljanje i utišavanje od strane potpisnika pisma je neizdrživo“, objavila je ona na Twitteru, te podijelila primjer kakve prijetnje smrću dolaze u njen ured kad god je meta optužbi poput ovih ovosedmičnih.

Lideri demokrata u Domu uskočili su kako bi pokušali spriječiti spor kao onaj koji je potresao stranku 2019. kada je u ovom dijelu Kongresa glasano o osudama antisemitizma i antimuslimanske diskriminacije nakon što je Omar sugerirala da američke pristalice Izraela imaju dvojnu pripadnost.

„Legitimne kritike politika i SAD-a i Izraela su zaštićene vrijednostima slobode govora i demokratske debate. No, povlačenje pogrešnih paralela između demokratija kao što su SAD i Izrael i grupa koje se bave terorizmom poput Hamasa i talibana podstiče predrasude i potkopava napredak“, navodi se u saopćenju šestero lidera demokrata, među kojima je i predsjednica Doma Nancy Pelosi.

Kao gestu u smjeru njihovog stava, Omar je ponudila pojašnjenje pitanja Blinkenu.

„Da budemo jasni: razgovor je bio o odgovornosti za određene incidente koji se odnose na slučajeve ICC-a, a ne moralno poređenje između Hamasa i talibana sa SAD-om i Izraelom. Ni na koji način nisam izjednačavala terorističke organizacije sa demokratskim državama koje imaju dobro uspostavljene sudske sisteme“, navela je u saopćenju.

Muslimani i animozitet

No, verbalni rat tu nije završen. Napredni saveznici Omar, među kojima i zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez, uskočili su u njenu odbranu.

Sa druge strane, zastupnik Mo Brooks, republikanski saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kazao je kako pitanje Omar potiče iz „sve većeg utjecaja islamske religije u Demokratskoj stranci“.

„Trebate imati u vidu da muslimani – više od bilo koga – imaju ogroman animozitet prema Izraelu i jevrejskoj vjeri“, ustvrdio je on.

Omar je osudila njegove komentare i istakla kako njene demokratske kolege nisu odgovorile.

„Kada će naš zastupnički klub čvrsto stati nasuprot mržnji prema njihovim muslimanskim kolegama“, upitala je.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO