Specijalna jedinica policije u Frankfurtu raspuštena zbog ekstremizma

Otkrilo se da su članovi jedinice bili aktivni na platformama na kojima su se okupljali pripadnici ekstremne desnice.

Najavljena je temeljita organizacijska reforma specijalnog odjela frankfurtske policije (EPA)

Specijalna jedinica (SEK) pri policijskoj upravi u Frankfurtu raspuštena je u četvrtak nakon što se otkrilo da su njeni pripadnici bili aktivni na komunikacijskim platformama na internetu na kojima su se okupljali pripadnici ekstremne desnice.

„Ne možemo ići dalje kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Hessen Peter Beuth, obrazlažući odluku o raspuštanju.

On je najavio temeljitu organizacijsku reformu specijalnog odjela frankfurtske policije.

“Ponašanje policajaca protiv koji se vodi istraga kao i toleriranje nadređenih je neprihvatljivo”, rekao je Beuth, prenijela je Hina.

Po njegovim riječima, niti jedan od onih protiv kojih se vodi istraga više neće raditi za specijalnu policiju, a ovisno o težini dokazanog djela, niti za policiju općenito.

‘Formiranje u novim okvirima’

Pokrajinski ministar policije kazao je da u Frankfurtu mora zavladati “potpuno novi duh” na nižoj i srednjoj hijerarhijskoj razini policije.

“Naravno da su nam specijalne postrojbe i u budućnosti potrebne, ali one moraju biti formirane u novim okvirima”, rekao je Beuth.

Državno tužilaštvo u Frankfurtu i Pokrajinski ured za borbu protiv kriminala u Wiesbadenu jučer su pokrenuli istragu protiv 19 aktivnih policajaca i jednog bivšeg pripadnika policije u Frankfurtu zbog aktivnog sudjelovanja u grupama na internetu preko kojih su šireni neonacistički sadržaji i vjerska i nacionalna mržnja.

Izvor: Agencije