Orban pristao na referendum o izgradnji kineskog kampusa u Budimpešti

Većina stanovnika Budimpešte protivi se tom projektu te su građani mađarskog glavnog grada u golemom broju u subotu izašli na ulice kako bi izrazili svoje protivljenje.

"Imat ćemo referendum, to je dobra prilika da svi predstave svoje argumente", rekao je Orban (EPA)
"Imat ćemo referendum, to je dobra prilika da svi predstave svoje argumente", rekao je Orban (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban pristao je na prijedlog o referendumu 2023. o kontroverznom projektu izgradnje kampusa kineskog univerziteta nakon prosvjeda više hiljada ljudi, javlja u četvrtak AFP, prenosi Hina.

“Imat ćemo referendum, to je dobra prilika da svi predstave svoje argumente”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Mađarska vlada je krajem aprila potpisala strateški sporazum s Kinom, koji između ostalog obuhvaća i projekt izgradnje studentskog kampusa univerziteta Fudan iz Šangaja, za koji bi vlada trebala izdvojiti gotovo milijardu i pol eura.

Država bi iz proračuna financirala i petinu iznosa, dok bi preko milijardu eura bilo pokriveno kreditom kineske razvojne banke koji bi, na koncu, također vratili mađarski porezni obveznici.

Većina stanovnika Budimpešte protiv

No, ankete su pokazale da se većina stanovnika Budimpešte protivi tom projektu te su građani mađarskog glavnog grada u golemom broju u subotu izašli na ulice kako bi izrazili svoje protivljenje.

“I ja imam snažne argumente i biti ću sretan podijeliti ih s vama kada za to dođe vrijeme”, rekao je Orban i dodao da će “prihvatiti odluku” birača u Budimpešti.

“Ne vidim drugo rješenje, nakon što je opozicija od toga napravila političko pitanje”, nastavio je premijer.

Referendum će se održati 2023., nakon što budu poznati svi detalji spomenutog projekta.

Mađarska opozicija snažno se protivi aktualnoj mađarskoj politici jačanja ekonomskih i kulturnih veza s Kinom.

Kampus za 6.000 studenata

Kineski Univerzitet Fudan namjerava otvoriti kampus u kojem će nuditi diplomske društveno-humanističke studije  te studije medicine, poslovanja i inženjerstva za 6000 studenata.

“Ovaj Fudan projekt doveo bi u pitanje mnoge vrijednosti za koje se Mađarska obvezala da će ih poštovati prije 30 godina” kada je pao komunizam, izjavio je gradonačelnik Gergely Karacsony, liberalni oporbeni političar koji se sljedeće godine planira kandidirati protiv premijera Orbana.

“Ne želimo da mađarski porezni obveznik podmiri račun privatnog univerziteta rezerviranog za elitu”, rekao je prije sedmicu dana gradonačelnik zaprijetivši da će ulice oko budućeg kampusa preimenovati u “Ulicu Dalaj Lame”, “Ulicu ujgurskih mučenika” i ulicu “Slobode Hong Konga”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO